Birighitti tijdens Feyenoord-NAC afgelopen jaar. De doelman maakte geen sterke indruk in Alkmaar. Foto: Peter Visser

NAC op laatste plaats na afstraffing tegen AZ

Door: Thijs Kroezen Sport

ALKMAAR/BREDA - NAC heeft de eerste competitiewedstrijd van het seizoen met 5-0 verloren van AZ Geen verrassing, maar de manier waarop zal menig NAC-supporter zorgen baren.

In de eerste helft van de wedstrijd was NAC namelijk nergens te bekennen. AZ domineerde en liep voor de thee al uit naar een comfortabele 3-0 voorsprong. De eerste twee treffers werden gemaakt door de verdedigers Svensson en Hatzidiakos na zwak verdedigen van de Bredase defensie.

De derde Alkmaarse treffer moet voor veel NAC-supporters een pijnlijke zijn geweest en bevestigde wat vele al dachten: Mark Birighitti is geen eredivisiewaardige doelman. De keeper kreeg de bal teruggespeeld van Koch, nam hem aan, maar verkeek zich op de inglijdende Boadu: 3-0.

In de tweede helft leek de thuisploeg wat gas terug te nemen, waardoor NAC wat meer in het spel kwam. Het mocht echter niet baten, want AZ besloot in de slotfase genadeloos hard uit te halen. Een van richting veranderd schot van Koopmeiners en een rake kopbal van de nieuwe spits Johnsen brachten de eindstand op 5-0. Een uitslag waarmee NAC onderaan de ranglijst bungelt en AZ dus koploper is.

Volgende week komt De Graafschap op bezoek in Breda. De promovendus won de eerste wedstrijd met 2-0 van Feyenoord. Geen gemakkelijke klus voor de ploeg van Mitchell van der Gaag dus.