Ria Welten en Jacqueline Dymphna Cornelia (Ineke) van Wijck zetten een boodschap op een Poolse tank tijdens de bevrijding in Breda.
Ria Welten en Jacqueline Dymphna Cornelia (Ineke) van Wijck zetten een boodschap op een Poolse tank tijdens de bevrijding in Breda. Foto: Stadsarchief Breda / Blind Walls Gallery

Muur gezocht: Groot oppervlakte voor muurschildering Poolse bevrijding van Breda

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - De organisatie van Blind Walls Gallery is naarstig op zoek naar een onbeschilderde, vrije muur voor een nieuwe schildering. Het thema van deze schildering is de bevrijding van Breda in 1944 door de Eerste Poolse Pantserdvisie van generaal Maczek. 

Aangezien het volgend jaar 75 jaar geleden is dat Breda door de Polen bevrijd werd, wil kunstenaar Otecki uit Wroclaw iets terugdoen en zijn schildering wijden aan de bevrijding van het 'Duitse juk'. Helaas heeft Otecki nog geen muur kunnen vinden die geschikt is. 

Kans
De organisatie spreekt nu van een unieke kans die zich voordoet om een bijzonder kunstwerk, gewijd aan één van Bredaas belangrijke historische gebeurtenissen, op de muur te krijgen. De kleuren van de schildering worden afgestemd op de omgeving, maar het ontwerp van Otecki staat vast. "Pas als we serieuze aanmeldingen hebben, delen we het concept van het ontwerp", laat een woordvoerder van Blind Walls Gallery weten. 

Specificaties
Maar, waar moet de muur aan voldoen? Hij moet minimaal 8 meter breed en 12 meter hoog zijn. Verder moet het oppervlakte gestuct zijn en dus niet uit bakstenen bestaan. Ook moet de muur te zien zijn vanaf de openbare weg. 

Wie een muur wil doneren kan dat via info@blindwalls.gallery doen.