Logo bredavandaag.nl
wonenbreburg_2016_001
wonenbreburg_2016_001

Bredase woningcorporaties luiden noodklok: miljoenen extra kosten

BREDA - Een noodkreet vanuit de Bredase woningcorporaties. Vanwege een nieuwe Europese richtlijn die belastingontwijking van bedrijven moet tegengaan krijgen de drie corporaties waarschijnlijk zo’n 29 miljoen euro aan extra kosten op hun bordje.


Door die tegenvaller komt ‘de investeringcapaciteit sterk onder druk te staan, met als gevolg dat de nieuwbouw- en duurzaamheidsambities de komende jaren fors moeten worden bijgesteld’, schrijft het college in een brief aan minister Ollongren. Mogelijk gaan hierdoor ook de huurprijzen omhoog. Het college pleit dan ook voor aanpassingen van de nieuwe kabinetsplannen.

De exacte gevolgen van de nieuwe richtlijnen zijn nog niet bekend, omdat er nog geen definitief wetsvoorstel is. Mocht de huidige invulling stand houden betekent dat voor een bedrijf dat relatief weinig winst maakt en veel rente aftrekt dit in het vervolg beperkt wordt tot 30 procent van de fiscale winst. Een enorme strop voor woningcorporaties, becijfert ook het Bredase college.

Dit vooruitzicht betekent dat WonenBreburg naar verwachting rekening moet houden met 10 miljoen aan extra kosten, Alwel met 9,5 miljoen en Laurentius met 9,3 miljoen. Dat blijkt uit een brief van het college aan Michel Verschuren, burgerraadslid van de SP Breda, na eerder gestelde vragen.

De negatieve effecten van de nieuwe maatregel beperken zich niet tot Breda. Gemeenten en woningcorporaties over het hele land worden geraakt; de richtlijn zorgt voor zo’n 300 miljoen euro aan extra belasting in heel Nederland.

Mura Kuijpers


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief