John Polling achter het mengpaneel, verstopt achter de bar in de Spock in 1983.
John Polling achter het mengpaneel, verstopt achter de bar in de Spock in 1983. Foto: Archief BredaVandaag

Oprichter Spock John Polling (63) overleden

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - John Polling oprichter van club de Spock is gisteren overleden. De huidige club Spock eert de overleden clubeigenaar en pionier in de Bredase dancewereld op Facebook: "Spock moest een nieuwe manier van muziek maken, luisteren en bewegen worden, de perfecte mix tussen New Wave, Funk en Ritme." 

De huidige eigenaar van Spock, Raymond Elzerman, heeft Polling persoonlijk niet gekend, maar de naam van zijn club is natuurlijk in Bredaas steen gebeiteld. "Polling was de eerste dj in zijn tijd die anders durfde te draaien dan de rest", vertelt hij. "En dan heb je het wel over meer dan dertig jaar terug." 

Zelf sprak Polling in 2015 uitgebreid over de eerste jaren van de club en het ontstaan ervan. "Begin maart 1982, voerde ik de eerste besprekingen in de Bruine Pij met de eigenaar van de Vanity, Paul Zweers. Hij vroeg mij vroeg of ik voor hem wilde gaan werken en een New Wave Disco op wilde zetten. Paul liet mij de op dat moment kelderachtige ruimte liet zien aan de Catharinastraat waar de New Wave 'disco' moest komen", vertelde Polling in 2015 aan BredaVandaag ter gelegenheid van de reünie van de Spock. De club verhuisde later naar de plaats waar ie weer zit, aan de Reigerstraat bij De Graanbeurs. 

Indirect is de club ook genoemd naar Polling, vertelde hij in destijds. "De naam Spock is ontstaan in een gesprek met mijn toenmalige huisgenoot en gitarist Jac van Bekhoven. Alles in onze vrije tijd draaide om muziek en dans. Hij vond mij een Dr. Spock vanwege mijn benadering naar de jeugd tussen de 16 en 21 jaar. Feesten, feesten en feesten. De klant op zijn wenken bedienen stond centraal, maakt niet uit hoe jong of oud die is. Zelf was ik op dat moment al 27 jaar. Dat was wel een mooie leeftijd om dingen te organiseren."

Polling was in het dagelijks leven actief in de IT. Hij was de oprichter van het bedrijf Axit. Sinds eind 2016 leed John aan Acute Myeloïde Leukemie (AML). Aan de gevolgen van deze ziekte is hij 16 augustus overleden in het Erasmus MC in Rotterdam.