Cato heeft al in de hele wijk posters opgehangen.
Cato heeft al in de hele wijk posters opgehangen. Foto: Marnix van de Vijver

Cato (9) zoekt hulp: ze gaat Princenhage opruimen

Door: Wijnand Nijs Algemeen

PRINCENHAGE - Tijdens een potje voetbal bij Groenwit in haar wijk Princenhage, had Cato van de Vijver genoeg van alle plastic en andere troep op straat en langs het veld. De negenjarige - deze maand wordt ze tien - besloot dat het tijd werd voor actie. "Vijftien september gaan we proberen Princenhage een stuk schoner te maken."

Tijdens het potje voetbal bedacht ze de actie. "Al dat plastic, ik vond dat teveel. Daarom dacht ik, ik ga er een project van maken." Waarom eigenlijk? "Anders eten dieren het op. Ik wil dat dieren een eerlijker leven hebben. Want als wij plastic opeten, dan gaan wij er ook aan dood." Daarom startte ze eerder al een Stop Met Plastic-project, om het gebruik van plastic te verminderen.

Met de opruimactie van 15 september meldde ze zich aan bij Young Impact voor een Challenge om er nog een extra uitdaging aan te koppelen. Later deze maand hoort ze of ze honderd ijsjes krijgt voor de opruimploeg.

Hulp nodig
Deze vrijdag heeft ze in de hele wijk posters opgehangen. "Vijftien posters hadden we, eigenlijk hebben we er 51 nodig. Zoveel adressen hebben we", zegt de enthousiaste actievoerster. Voor het printen van de posters hoopt ze op hulp, zoals ook andere hulp nog welkom is. "Het zou fijn zijn als we grijpers kunnen gebruiken, en afvalzakken, en als de gemeente van die bakken plaatst die er ook bij evenementen zijn", vertelt ze.

En omdat we dan toch bezig zijn: heeft ze nog andere wensen voor hulp, behalve heel veel opruimers? "Handschoenen, en van die ringen om de afvalzakken open te houden en misschien broodjes voor de opruimers."


World Clean Up-dag

Als actiedag voor een schoner Princenhage heeft ze gekozen voor 15 september. "Want dan is het World Clean Up-dag." Vijf uur lang, tussen 10.00 en 15.00 uur ruimen gelijkgestemden over de hele wereld buiten rommel op.

Om een beetje te weten voor hoeveel mensen er zaken geregeld moeten worden, is het fijn als opruimers zich aanmelden. "Het is ook fijn als ze zelf afvalzakken meenemen." Cato hoopt dat haar actie een succes wordt. "Ik hoop ook dat andere mensen een voorbeeld nemen aan mij en ook zoiets gaan organiseren in hun wijk. En als het dit jaar in Princenhage een succes is en de wijk blijft schoon, dan kunnen we volgend jaar misschien wel de Heuvel doen."

Aanmelden voor de schoonmaakactie van Cato kan op deze actiewebsite.

Cato van de Vijver: ' In een schoner Princenhage zijn mensen vrolijker, en daar hou ik van.'