Het NAC-stadion en directe omgeving.
Het NAC-stadion en directe omgeving. Foto: Stadsfotograaf Breda

D66 en PvdA: 'Maak pop-up fietsenstalling bij NAC'

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - D66 en PvdA Breda gaan vragen aan het College van Burgemeester en Wethouder stellen over het parkeren van fietsen bij het stadion van NAC Breda tijdens thuiswedstrijden. Zo vragen ze of het college bereid is om bijvoorbeeld een pop-up fietsenstalling bij het NAC stadion te overwegen. Zo niet, horen ze graag welke andere mogelijkheden er zijn voor voldoende parkeerruimte voor de fietser.

Het voetbalseizoen is weer begonnen, daarom mag Breda en omgeving weer genieten van thuiswedstrijden van NAC Breda. 14 augustus bleek dat de regeling van afgelopen jaren tussen Arriva en NAC voor gratis busvervoer tijdens wedstrijden niet meer doorgaat. Daarna werd op 15 augustus duidelijk dat de handhaving van foutgeparkeerde fietsen rondom het stadion aangepakt gaat worden.  

De partijen willen graag weten of het College genoeg zicht heeft op het aantal fietsen dat tijdens een wedstrijd van NAC in de buurt van het stadion geparkeerd staan. Daarnaast horen ze graag of daar ook genoeg parkeervoorzieningen voor zijn. Als blijkt dat er niet genoeg parkeervoorzieningen zijn dan horen de partijen graag oplossingen voor het fietsprobleem.

Ook stellen ze vragen over het parkeren van fietsen in de binnenstad van Breda. Fietsen die niet geparkeerd staan in de bestemde stallingen krijgen een label. Als de fiets na een half uur nog niet weg is, dan wordt hij meegenomen. Ook daar hebben D66 en PvdA vragen over. Zo vragen zij zich af of een langer tijdsbestek dan 30 minuten niet beter past bij een gemoedelijke stad.

Als het College van B&W daar niet mee instemt, willen ze weten of ze bereid zijn om de boete van 25 euro omlaag te brengen. De partijen beargumenteren als volgt: "De fiets is een ideaal vervoersmiddel om even snel een boodschap in de binnenstad te kunnen doen. Mensen die maar één uurtje in de stad hoeven te zijn, parkeren hun fiets wel eens buiten de fietsenstallingen om zodoende tijd te winnen. Juist deze snelheidswinst is voor mensen een reden om de fiets te verkiezen boven de auto." Ook zijn ze benieuwd of het college plannen heeft om het fietsverkeer richting de binnenstad de komende jaren te stimuleren.