De Urban Trail voerde in 2017 door de Koepel.
De Urban Trail voerde in 2017 door de Koepel. Bart Hoogveld/Urban Trail

Urban Trail: Rennen door het stadhuis met een zangpauze in de karaokebar

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - Breda Urban Trail. Dat is de naam van de opmerkelijke loop door opvallende locaties in Breda. Zondag staat de tweede editie op het programma. Start en finish in het Chassé Theater. En verder?

Verder is het een lijst aan aparte en bijzondere locaties. Het gaat er daarom ook niet om een snelle tijd neer te zetten op de vijf of tien kilometer, of de wandelafstand op snelwandeltempo af te leggen. Het is vooral genieten van het lopen en van Breda.

 Nieuw in de van de tien kilometer route is dit jaar de brandweerkazerne aan de Tramsingel, een locatie waar de organisatie naar eigen zeggen al een tijdje met ‘een brandend verlangen’ naar uitkeek. Voordat de lopers daar zijn is eerst al Holland Casino, het Stadsarchief, Hotel Nassau en het Klooster aan de Schorsmolenstraat aangedaan.

Daarna vervolgen de lopers hun weg richting Belcrum voor een rondje Electro, waar door de monumentale entreehal gerend wordt. Ook voert de route over Belcrum Beach. Via de Speelhuislaan, het station en VVV komen de lopers terug in het centrum.


Vervolgens gaat het kris-kros door de binnenstad. Na het Valkenberg volgens bezoekjes aan Old Dutch, de Barones, Chocolat, de Willem Merkxtuin en het Stadhuis. Hoogtepuntje voor velen is wellicht Karaokebar Ameezing, vorig jaar volgens de organisatie één van de leukste locaties op het parcours. Bijzonder is ook de doorkomst in de Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat.

Om iedereen voldoende ruimte te bieden voor een selfie her en der, starten de lopers in verschillende groepen. De eerste aanmelders vertrekken om 09.30 uur, de laatsten om 10.50 uur. Na afloop is er voor de deelnemers een ontbijtje.