Het Koetshuis op Landgoed Wolfslaar.
Het Koetshuis op Landgoed Wolfslaar. Foto: Peter van der Wielen/Wikimedia

Ouborg: ‘Serieus kijken naar koop Landhuis en Koetshuis Wolfslaar’

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Aad Ouborg beraadt zich op een aanbod van de gemeente om het Landhuis en het Koetshuis van Wolfslaar te kopen. Ouborg had vanuit het verleden een eerste recht tot koop bedongen op de panden. “We gaan serieus kijken naar het aanbod”, laat Ouborg weten.

Het recht op eerste koop stamt uit de tijd dat de panden voor het eerst door de gemeente verhuurd werden, geeft Ouborg aan. “Het was toen een ruïne. Destijds hebben we het samen met de gemeente in deze staat gebracht.” Ouborg was lange tijd de hoofdhuurder, tot ongeveer een jaar of vijf terug. Sindsdien huren de gebruikers direct van de gemeente.

Dat het Landhuis en Koetshuis op Wolfslaar nu in de verkoop zijn, komt door een beleidswijziging begin 2017. De panden zijn terechtgekomen op een lijst met vastgoed dat door de gemeente verkocht mag worden. Die lijst is 2 februari 2017 vastgesteld door de gemeenteraad in de Visie op Vastgoed vastgesteld.

In beraad

Vanuit die visie is besloten om de panden te verkopen die niet door de gemeente of voor gemeentelijke doeleinden gebruikt worden. Naar aanleiding van dat raadsbesluit heeft de gemeente een taxatie laten uitvoeren en op basis van die taxatie is aan Ouborg een aanbod gedaan. “Dat aanbod heeft hij momenteel in beraad”, aldus de woordvoerder.

Dat klopt, geeft Ouborg aan. Hoe lang het duurt voordat hij daarover een knoop doorhakt, kan hij niet zeggen. “Dat gaat wel enige tijd duren, maar we gaan er serieus naar kijken. Bij een monument moet je goed onderzoek doen, bijvoorbeeld naar de status van het onderhoud.” Hij is tevreden over de huidige bestemming, met onder meer sterrenrestaurant Wolfslaar in het Koetshuis. “Dat is een bestemming die past bij de locatie.”

De panden passen volgens de ondernemer wel in de portefeuille van zijn vastgoedbedrijf. “We doen in bijzondere monumentale panden. We hebben Baronielaan 1, Princeville, het Grand Theatre. Allemaal panden waarvoor we goed gezorgd hebben.”

Panden

Het aanbod betreft puur de panden, niet de grond van het landgoed Wolfslaar. Daarover trok de Stichting Landgoed Wolfslaar afgelopen week aan de bel. Volgens de stichting is de scheiding tussen panden en landgoed onwenselijk. “Het is het laatste landgoed dat eigendom is van de gemeente”, stelt voorzitter Jac Kriens. Hij noemt het bovendien vreemd dat de gemeenschap dan het onderhoud van de tuinen van de panden zou moeten betalen.

Ouborg ziet hierin geen verschil met de huidige situatie. “Volgens mij verandert er niks, ik begrijp die zorgen ook niet.” Ook nu is er een andere gebruiker van de panden, dan van de grond er omheen, geeft hij aan. Over de zorgen wil hij best in gesprek met de stichting. "Als daar behoefte aan is, zeker. Ik ken Jac Kriens goed, hij weet me te vinden."

De lijst met panden die de gemeente mogelijk gaat verkopen is niet openbaar.