De Bavelse Berg, hier tijdens het NK Veldlopen voor ambtenaren.
De Bavelse Berg, hier tijdens het NK Veldlopen voor ambtenaren. Foto: Stadsfotograaf Breda

Zonnepark Bavelse berg: geen goedkopere stroom, wel participatie

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA -  Omwonenden bij de Bavelse Berg kunnen geen aanspraak maken op een goedkoper energietarief als compensatie voor het gewijzigde uitzicht. Dat bleek tijdens een bespreking van de plannen voor het zonnepark met 60.000 panelen op de voormalige vuilstort bij Bavel.

Het plan van berg-eigenaar Sweco en exploitant Rooftop Energy werd behandeld tijdens een zogenoemde beeldvormende sessie. Dat betekent dat raadsleden betrokkenen en de wethouder kunnen bevragen om verduidelijking te krijgen over de plannen.

Subsidie nodig
Het college heeft aan de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met het plan, zodat de exploitant in september de vergunning kan krijgen en in oktober subsidie kan aanvragen. Dat laatste is belangrijk, benadrukte Peter Vuijk namens de exploitant.  "Deze SDE-subsidie is essentieel om het plan uit te voeren."

Omwonende Pieter Kraaijenbrink maakte eerder schriftelijk bezwaar tegen onderdelen van het plan. Hij plaatste vraagtekens bij de maatregelen die genomen worden om de panelen uit het zicht te houden. Rooftop paste daarop de plannen aan. Inmiddels staan er heggen ingetekend dichterbij de huizen, om op die manier het zicht groen te maken. "Maar hoe zien die er in de winter uit, en hoe ziet het uitzicht eruit als de heggen na zes jaar verwijderd worden?", uitte hij tijdens de bijeenkomst zijn nog steeds bestaande bezwaren.

Kraaijenbrink sprak ook zijn ergernis uit over de procedure. "Voor ons als omwonenden ging het proces heel snel", stelde hij. "We hadden het kunnen zien op bepaalde websites, maar we zijn niet actief benaderd door de gemeente, dat stelt ons teleur. We hebben de steun van de gemeente gemist in dit traject."


Communicatie

Zijn scepsis over het veranderde uitzicht is nog niet weggenomen. "Wij zijn nog in gesprek, daar zijn we nog niet uit." Kraaijenbrink stelde dat de manier van communiceren met de buurt beter had gekund, bijvoorbeeld met een brief en een werkgroep.

Verantwoordelijk wethouder Paul de Beer (D66) gaf aan dat alle afgesproken procedures zijn gevolgd. Ook gaf hij aan dat Sweco en Rooftop zich actief hebben opgesteld. "De initiatiefnemer heeft aangetoond dat die vatbaar is voor opmerkingen van de omgeving. Anders hadden we hier nu ook niet gezeten."

De Beer gaf aan dat de belangen van de bewoners geborgd zijn in de verdere procedure. "Als de vergunning is afgegeven, dan gaan wij kijken of het werk volgens de vergunning wordt uitgevoerd. We gaan er vanuit dat er oog is voor de belangen van de omwonenden. De bomen zijn daar onderdeel van."

Jeroen Bruijns (CDA) en Michel Verschuren (SP) vroegen de wethouder om de procedures tegen het licht te houden. Bruijns: "Want ik hoor deze klachten al vier jaar, en die gaan we zo nog vier jaar horen. Moeten we dit niet anders doen?" Op die vraag kwam geen antwoord.

Geen korting

Wel maakte Vuijk namens Rooftop Energy duidelijk dat omwonenden niet hoeven te rekenen op goedkopere stroom. "Het project is economisch spannend. Wij kunnen geen kortingen gaan geven aan de omwonenden, de waarde zit in het realiseren van de duurzaamheid. Kracht zit in groene stroom, die geproduceerd wordt in de directe omgeving." Omwonenden en Breda kunnen wel met voorkeur participeren in de aanleg van het zonnepark.