Afbeelding
Foto: Remy van Den Hurk (REMYDESIGNS)

Aandelen in je eigen biertje? Bij Frontaal uit Breda kan het

Door: Mura Kuijpers

BREDA - Een tweede crowdfundingsactie voor de Bredase brouwerij Frontaal. Geen lening dit keer, maar vanaf volgende week kunnen er aandelen gekocht worden in het bedrijf. “We kunnen de groei moeilijk bijhouden”, vertelt Frontaal-eigenaar Roel Buckens.

“We zijn de eerste brouwerij die dit op deze schaal zo aanpakt. Aandeelhouders gaan meedelen in de winst.” Zo’n 500.000 tot 800.000 euro moet er met de aandelen opgehaald worden. “We kregen heel vaak de vraag van mensen die mee wilden investeren in het bedrijf. Toen hebben we naar een constructie gezocht dat dat kon. Bier is toch een emotioneel product. Mensen willen erbij betrokken zijn.”

De steun vanuit Breda is dan ook enorm groot. “Toen ik het nieuws gisteren op mijn Facebook deelde explodeerden mijn e-mailbox en telefoon gewoon. Ik ben nog steeds bezig met het verwerken van al mijn mails”, lacht Buckens. “Er is super veel animo. Mensen vinden het tof wat we doen en weten waar we voor staan.”

De afgelopen drie jaar is de waarde van het bedrijf ieder jaar verdriedubbeld. De huidige locatie bij Stek is dan ook al anderhalf jaar te klein, vertelt Buckens. Daarom is een deel van het bier bij een andere brouwerij ondergebracht. “Maar ik heb het het liefste gewoon zelf in de hand en mis ook het brouwen an sich.” Volgens plan zit Frontaal over een tijdje dan ook in de Faam.

En daar is geld voor nodig. “Het meeste van ons geld gaat zitten in de apparatuur”, aldus Buckens. Daarnaast komt er ook een proeflokaal in het gebouw bij de brouwerij te zitten. Met twee ‘toffe’ foodtrucks is het plan. De bedoeling is dat de Faam eenzelfde soort concept krijgt als Stek. “Met zijn allen aan zo’n plek bouwen. En op die manier wil ik eigenlijk elkaar versterken en een beetje kruisbestuiving krijgen.”

Wat er met het ‘oude’ proeflokaal bij Stek gaat gebeuren is nog niet duidelijk. “Je gooit je oude schoenen niet weg voordat je nieuwe hebt. Ik weet het echt nog niet. Ik heb wel wat gegadigden die het over willen nemen, maar het ligt wel wat complexer. Het moet ook aansluiten bij de filosofie die achter Stek zit. Het moet iemand zijn die ook een maatschappelijk doel heeft.”

Vanaf maandag kun je hier alle informatie vinden over de crowdfundingsactie.