Afbeelding
BUT Filmfestival

Vier dagen knoopjes los met BUT Filmfestival

Cultuur

BREDA - Gender, seks, ‘de knoopjes los’ en doe maar gewoon. Dat is unBUTtoned, het thema van het BUT filmfestival dat deze woensdag van start gaat. Tot en met zondag zijn er films, optredens van bands en andere ‘vreemde’ activiteiten.

Zoals elk jaar heeft het festival een hoofdgast. Dit jaar is dat filmmaker Bruce LaBruce. Hij maakt alternatieve films met homo-erotische zombies in de hoofdrol. Ook van zijn hand is een film over een kostschool met alleen maar lesbiennes. “Hij maakt de gekste combinaties. Zijn films passen perfect binnen het thema unBUTtoned”, zegt organisator Dorien Eggink

Eggink stelt dat het filmfestival helemaal niet alleen gaat over heftig, eng en horror. “Er zitten wel een paar heftige films bij, maar de sfeer op het festival is juist heel bijzonder. Als je er bent geweest wil je volgend jaar weer”, waarschuwt ze lachend. Het BUT Filmfestival is uniek in Europa en trekt dus ook internationale bezoekers.

Het draait bij het festival om trash films, b-films en underground films. Er zijn juist geen moderne effecten in de films te zien. Verwacht juist een film die niet helemaal af is, een film met een ‘special force ruimteschip’ van karton aan touwtjes of een robot gemaakt van aluminiumfolie.

Er wordt tijdens het festival een award uitgereikt voor de butste, dus slechtste film. “Het draait bij de butste film om de creativiteit in het maken van een slechte film” zegt Eggink.