Balkons Smaragdstraat
Balkons Smaragdstraat Foto: Marcel van Dorst/SQ Vision

College: Geen samenhang tussen problemen met balkons

Door: Mura Kuijpers

BREDA - Er is geen sprake van samenhang tussen de problemen met balkons in verschillende wijken in Breda. Dat stelt de gemeente Breda. De niet te gebruiken balkons van het wooncomplex in de Kroeten wordt afgedaan als ‘een incident’.

Dat antwoordt het college na vragen van PvdA Breda. De partij twijfelt aan de werking van het signaleringssysteem dat ervoor moet zorgen dat dergelijke problemen voorkomen moeten worden.

De problemen met de balkons bij de Kroeten kwamen pas aan het licht toen een bewoner een balkonbeglazing aan wilde brengen. Een controlerend constructeur van de gemeente Breda constateerde toen dat het niet aan de veiligheidseisen voldeed. “In de praktijk wordt het dagelijks toezicht verzorgd door de aannemer, de architect, de ontwerpend constructeur en de gemeente. Tijdens het uitvoeren van deze balkons is klaarblijkelijk door geen van de partijen onderkend dat er onvoldoende wapening aanwezig was”, aldus de gemeente.

Naast het wooncomplex aan de Kroeten waren er onder meer ook problemen met balkons in de wijken Heuvel, Doornbos en Brabantpark. “De balkons van de wijken Heuvel, Doornbos en Brabantpark zijn gebouwd in de jaren 50 en 60. In deze periode was het gebruikelijk dat balkons en galerijen direct aan de verdiepingsvloeren werden aangebracht. Een bouwmethode die, zoals nu blijkt, in een aantal gevallen zorgt voor problemen in deze constructie.”

“Bij een geconstateerde onvolkomenheid wordt vanzelfsprekend handhavend opgetreden om de onvolkomenheid te corrigeren”, schrijft het college. “Helaas is het praktisch niet mogelijk alles te controleren tijdens de aanvraag en/of de uitvoering.” Het uitbreiden van deze controles ‘vergt een capaciteit die niet voorhanden is binnen de gemeente Breda’.