Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018. Foto: Wijnand Nijs

BredaPhoto: Naar de toekomst en wat verder

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA - Het thema van BredaPhoto is To Infinity and Beyond, naar de toekomst en verder. Die blik die fotografen op die verre toekomst werpen, is aan de rand van de Belcrum ingeblikt in het verleden.

In de voormalige fabriekshal van Backer & Rueb hangt en staat werk van vier fotografen. En even verderop, in de inmiddels opengewerkte voormalige Van Puijfelik-hal presenteert het festival nog eens werk van drie andere fotografen.

Erfgoed

Daarmee krijgt het Bredase erfgoed een prominente plek in editie 2018 van het tweejaarlijkse festival. Wie in de hal van Backer & Rueb stapt is meteen gegrepen door de plek, de diepte en het fotowerk. De dakramen hoog boven de bezoeker werpen mooi licht op de foto's.

Het werk van Lola Keyezua (Angola, 1988) achterin de hal trekt meteen de aandacht. Grote foto's met een rode achtergrond hangen op verschillende afstand en op verschillende hoogte in de hal. De oud-studente van de academie in Den Haag laat met Floating Nightmares een toekomst zien waarin mensenhandel helemaal uit de hand loopt. De vrolijke kleurstelling van de beelden, contrasteert met het verhaal, dat speciaal voor BredaPhoto is gemaakt.

Gastcuratoren

Keyezua kreeg de opdracht van een van de drie gastcuratoren met wie het festival deze editie werkt. "Die gastcuratoren, dat is een hele goede stap voor ons geweest. Je wordt echt op een ander spoor gezet door deze curatoren uit andere landen", zegt Reinout van den Bergh, een van de drie vaste curatoren van het festival.  "Als je op zo'n manier een tentoonstelling kunt maken, dat is toch goud."

In dezelfde hal ook de Killer Skies van Tina Farifteh. Zij fotografeerde luchten op dagen dat met drones militaire aanvallen werden uitgevoerd in oorlogsgebied. Ook Masamichi Kagaya toont weer heel ander werk. Op bijzondere wijze brengt deze fotograaf radioactieve voorwerpen in beeld, daarmee refererend aan de nucleaire rampen die het land ook in het recente verleden meemaakte.

Zo'n tweehonderd meter verderop staat de hal waar Van Puijfelik tot een paar jaar geleden de balen met oud papier opstapelde. Inmiddels is de hal opengewerkt aan de lange zijde. Het maakt de hal een bijzondere expositieruimte. Ook hier weer de enorme hoogte die opvalt, maar ook het licht. Hier indirect vanaf de open lange zijde. Je staat binnen, maar toch ook buiten.

Enorme beelden

De ruimte doet recht aan de enorme beelden van Christoph Krause (Duitsland, 1993) en Cyrano Bentlage (Duitsland, 1991). Samen zetten ze de computer aan het werk om beelden samen te voegen tot hun project Strange Entity. Drie meter breed en zes meter hoog. Genoeg om te inspecteren in deze robot-achtige mensbeelden.

Van den Bergh is blij met de exposities én met deze ruimten. Maar zorgen zijn er ook. "Want we verliezen deze locaties, zoals ook het oude Breda's Museum, Breda Botanique dit jaar voor het laatst gebruikt kan worden. Dat is een uitdaging voor over twee jaar", blikt de curator voorbij de nabije toekomst.  

Locaties

BredaPhoto begint 5 september en duurt tot en met 21 oktober. Naast de hallen van Backer & Rueb en Van Puijfelik is fotowerk te zien in het Stedelijk Museum, Breda Botanique, Chassé Park (met het Infinity Path), STEK en Belcrum Beach, Willemstraat, Club Solo, Stadsgalerij, Electron/MotMot, Witte Rook en Klavers Jansen.

Tickets

Voor binnen-exposities is een dagticket of een passe-partout nodig. Inwoners kunnen zo'n pas met korting kopen. Tijdens de openingsweek zijn veel van de fotografen in Breda aanwezig voor lezingen en workshops.

Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de Backer & Ruebhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de voormalige Van Puijfelikhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de voormalige Van Puijfelikhal tijdens BredaPhoto 2018.
Exposities in de voormalige Van Puijfelikhal tijdens BredaPhoto 2018.