Fietsers bij het NAC-stadion.
Fietsers bij het NAC-stadion. foto Janet Olde Wolbers

Extra stalling én ongevaarlijke fietsen bij NAC niet verwijderd

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Ga je op de fiets naar NAC, moet je ook nog eens bang zijn voor een rode kaart én dus het verwijderen van je fiets. Die vrees bekroop PvdA en D66 na de aankondiging van het strengere fietsbeleid, een paar weken terug. Die vrees is onterecht, bezweert het college.

Het college meldt dat ‘binnen afzienbare tijd’ aan de kant van het spoor extra mobiele fietsenstallingen komen als NAC Breda thuis speelt. “De gemeente levert deze voorzieningen (voor 900 fietsen) op de dag van de wedstrijd en NAC Breda verzorgt de plaatsing en verwijdering daarvan”, aldus het college.

Volgens de Bredase bestuurders komen zo'n 1200 mensen bij thuiswedstrijden van NAC op de fiets naar het stadion, terwijl er zonder de extra stallingen plaats is voor 600 fietsen in de stallingen.  Daarnaast zetten al jaren bezoekers hun fietsen in de berm tegenover het stadion. “Als deze fietsen goed vaststaan aan hekken, bomen of andere objecten en geen gevaar opleveren voor anderen, dan werden deze in het verleden al niet verwijderd en ook nu, met de nieuwe verordening, worden ze niet verwijderd”, stelt het college.

De handhaving is gericht op de geest van de verordening, valt te lezen in het antwoord aan fractievoorzitters Arjen van Drunen (PvdA) en Tim van het Hof (D66). “Dat betekent dat we bij het stadion van NAC Breda gevaarlijke situaties wegnemen en routes voor hulpverleners vrijhouden.”

De intentie is niet om grootschalige fiets-ruim-acties te gaan houden bij het stadion. “Het gaat enkel om ingrijpen ten behoeve van de veiligheid van de bezoekers.”