Afbeelding
Foto: Wijnand Nijs

Vader en zoon uit Breda jaren cel in voor drugshandel

Door: Wijnand Nijs Politie

BREDA - De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 59–jarige vader en zijn 38–jarige zoon uit Breda veroordeeld tot celstraffen van 4 en 3 jaar wegens grootschalige productie en handel in drugs, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ze werden in 2012 samen met zeven medeverdachten gearresteerd na een meerjarig onderzoek.

De verdachten pleegden de feiten in de periode juli 2009 tot en met januari 2012.  In het onderzoek werd onder andere gebruik gemaakt van afgeluisterde gesprekken uit de auto's van de verdachten. "Dit leverde belangrijk bewijs op voor de veroordelingen", aldus de rechtbank. Op zolder bij de ouders van de hoofdverdachte werden daarnaast meerdere valuta met een totale waarde van 6 miljoen euro aangetroffen. De rechter oordeelt dinsdag dat dit bedrag wordt ingevorderd door de Staat.

De straf van de hoofdverdachten valt enkele jaren lager uit dan door de officier van justitie geëist omdat niet bewezen kon worden dat de verdachten ook betrokken waren bij de handel in een partij van 400 kilo cocaïne. Twee medeverdachten worden om die reden vrijgesproken, terwijl de zaak van twee Belgische broers die ook verdacht werden niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Eén verdachte wordt veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur vanwege witwassen en het bezit van harddrugs en verboden wapens. Een andere verdachte wordt schuldig bevonden aan onder andere hennepteelt, deelname aan een criminele organisatie en verboden wapenbezit en krijgt een gevangenisstraf van 342 dagen, waarvan 240 dagen voorwaardelijk, opgelegd en een taakstraf van 240 uur.  Eén verdachte is inmiddels overleden.