Afbeelding

‘Nieuwe aanpak fietsparkeren kwestie van wennen’

Algemeen

BREDA - De aankondiging van wethouder Greetje Bos om strenger te handhaven op verkeerd geparkeerd fietsen in het Bredase stadscenttrum, maakt veel los. Politici die spreken van een heksenjacht, bezoekers die tal van andere belangrijkere problemen zien. Toch is lang niet iedereen negatief. Winkeliers blijken overwegend positief.

Voor de de LLEN Fashion Concept Store staan bij het bordje ‘hier geen fietsen plaatsen’ veel fietsen geparkeerd. “Dat gebeurt dagelijks”, zegt Henny Wolf van de winkel in de Veemarktstraat. Wolf. “Ik heb er al vaak bij de gemeente over geklaagd. Ik ben blij dat de gemeente er nu eindelijk iets aan doet.”

Fout geparkeerde fietsen kunnen sinds deze week al na een half uur verwijderd worden uit de stad. De afgelopen twee weken kregen de fietsen nog een groen waarschuwingslabel als ze buiten de stallingen stonden, nu is dat label rood.

Fractievoorzitters Arjen van Drunen (PvdA) en Tim van het Hof (D66) plaatsten in schriftelijke vragen al vraagtekens bij het beleid. Ze vrezen dat er hierdoor juist minder mensen op de fiets naar de stad komen. Uit de antwoorden blijkt dat de soep niet zo heet gegeten gaat worden. Alleen fietsen die gevaarlijk en hinderlijk geparkeerd staan, worden meteen weggehaald.

Door Bredanaars wordt voornamelijk gemopperd op het nieuwe beleid. “Laat de gemeente eerst maar eens voldoende stallingsplaatsen creëren, voordat ze zulke maatregelen uitvoeren”, reageert Annemieke onder ons Facebookbericht over het beleid. Ook Dominic en Corrie noemen de onvoldoende stallingsplaatsen als voornaamste probleem. “Nu laten heel veel mensen de auto thuis, is het weer niet goed”, voegt Corrie daaraan toe.

“Ik kan me voorstellen dat er mensen niet blij mee zijn, maar het is een kwestie van wennen, uiteindelijk vindt het zijn weg wel”, denkt Piet Maanders, voorzitter van de Wijkraad Stadshart/Valkenberg.

Ad Goos van de Vrije Boekhandel vindt het erg storend als er fietsen de hele dag voor de etalage staan. “Als je de hele dag komt winkelen, zet je fiets dan in een van de vele fietsenstallingen”, vindt Goos, die positief is over de nieuwe aanpak. “Alleen als je voor maar een boodschap komt, snap ik best dat mensen hun fiets hier even neerzetten. Dat moet gewoon kunnen. Ook nu met de nieuwe regels.”

Piet Brosens van de Fietsersbond Breda is het daar mee eens. “Er moet zeker iets gebeuren tegen ‘wildstallen’, maar het kan ook te ver gaan. Een half uur is gewoon te kort”, vindt Brosens. “Je moet gewoon je fiets kunnen parkeren, zonder dat je ver hoeft te lopen, als je maar een uurtje ergens binnen bent.”