Het redactieteam van #ikbengeenrobot tijdens de eerste redactievergadering.
Het redactieteam van #ikbengeenrobot tijdens de eerste redactievergadering. Foto: Wijnand Nijs

BredaPhoto brengt stad in beeld met #ikbengeenrobot

Door: Wijnand Nijs Column

BREDA - Zet een ontwerper, fotograaf, studenten journalistiek, een journalist en een filmmaker bij elkaar en ga op onderzoek. Onderzoek naar relevante thema's, maar ook naar de uitdagingen van de lokale journalistiek, zoals hoe bereik je mensen? Als onderdeel van BredaPhoto gaat het team zeven weken aan de slag onder de noemer #ikbengeenrobot.

Klaas Burger is de aanvoerder van het stel. Hij bedacht met de Academie voor Beeldvorming het project en zocht partners. BredaVandaag als lokaal medium, fotograaf Sanne van den Elzen, ontwerpers Rob en Barry van Dijck van Staynice, filmmaker Aram Voermans (Studio Apvis) gingen de uitdaging aan, gevoed vanuit onder meer het telefoonteam van Zorg voor Elkaar Breda, dat voor input zorgt.

Dinsdagmorgen 10.00 uur. De eerste redactievergadering in de redactieruimte in het voormalige Breda's Museum aan de Parade. Het bouwteam van BredaPhoto is bezig de naastgelegen winkel en expositieruimte in te richten. Dat gaat niet bepaald geluidloos. Tussen de grommende boren en karton scheurende medewerkers legt Klaas het eerste vraagstuk uit: laaggeletterdheid. Als dat al het juiste woord is. Want het is typisch zo'n woord dat bedacht is door mensen die er zelf geen last van hebben. "Maar vergis je niet, 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen en schrijven." 

De komende weken wordt elke week een vraagstuk opgepakt in beeld, tekst, film en geluid. Student journalistiek Sanne van de Weerd zal telkens een interview maken. Aram stelt als eerste doel de wereld de redactieruimte binnen te halen. "Met een 360-graden camera. Ga ik vanmiddag kopen. Want morgen lopen de eerste bezoekers hier rond en die moeten wel iets te zien hebben." 

Via #IKBENGEENROBOT zijn de resultaten via social media te volgen. Input is van harte welkom, digitaal of in de redactieruimte aan de Parade. Ook voor het thema voor komend week: buurtjournalistiek. Een van de vragen: Hoe informeren mensen zich lokaal?

De komende zeven weken informeer ik je onder meer met een wekelijkse blog over de voortgang. Wordt dus vervolgd.

Wijnand Nijs