Insluiten Frank en Domien 2016
Insluiten Frank en Domien 2016 Foto: Stadsfotograaf Breda

‘Zijn grote investeringen in Bredase evenementen te rechtvaardigen?’

Door: Mura Kuijpers Politiek

BREDA - De afgelopen jaren heeft Breda grootschalige evenementen zoals Serious Request en Hockey Champions Trophy 2018 gefaciliteerd en gefinancierd. Maar wat verdient de stad nu eigenlijk aan alle evenementen die zij organiseert?

Breda’97 stelt in een brief aan het college dat een onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van de grootschalige evenementen georganiseerd door Breda ‘op zijn plaats is gezien de bedragen die worden geïnvesteerd’. Eerder werd dergelijk onderzoek al gedaan naar NAC. “Dat heeft ons een goed inzicht gegeven in de meerwaarde van NAC voor de stad en dorpen”, laat de partij weten.

In het verleden is regelmatig gebleken dat de financiële risico’s van de evenementen groot zijn, schrijven Peter Visser en Jos van Etten namens Breda’97. “Zo hebben we bij Serious Request te maken gehad met een forse overschrijding van het begrote budget.” Ook over het budget van 600.000 euro dat beschikbaar was gesteld voor de Hockey Champions Trophy 2018 willen zij verantwoording vanuit het college. “Wij vragen ons oprecht af of het budget toereikend is geweest.”

De partij vraagt daarom aan het college, met oog op toekomstige evenementen in Breda zoals de Vuelta, om geen financiële verplichtingen aan te gaan voordat de maatschappelijke meerwaarde voor de inwoners van de stad en dorpen is vastgesteld. Ook vragen zij zich af of ‘het college voornemens is om ons voortaan proactief te informeren over de financiële afwikkeling van eenmalige grootschalige evenementen’. “Onze ervaring is dat door de raad beschikbaar gestelde budgetten makkelijk worden overschreden.”

Het onderzoek naar de maatschappelijke meerwaarde van georganiseerde evenementen moet ervoor zorgen dat ‘de raad beter in staat gesteld kan worden om te kunnen bepalen of de geïnvesteerde bedragen te rechtvaardigen zijn’.