Een groep uit Tilburg bezoekt de Grote Kerk.
Een groep uit Tilburg bezoekt de Grote Kerk. Foto: Henk Ketelaar

Lopend, varend en peddelend langs Bredase monumenten

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA – De vrijwilliger aan de voordeur van het Koningin Wilhelmina Paviljoen drukte dik tevreden zijn teller in bij elke binnenkomende bezoeker. Rond het middaguur stond die al op driehonderd. De Nationale Monumentendag was op dat moment nog maar goed anderhalf uur oud. "Het zijn er veel meer dan ik op dit moment had verwacht," antwoordt hij desgevraagd. Een antwoord die zo bleek later op elke locatie wel van toepassing was.

Act
Zo ook bij de ophaalbrug aan de Stadhouderspoort. Daar werd met enige regelmaat een act opgevoerd van een gevecht tussen Oranjegezinden en Spaanse krijgers. Een schipper van een rondvaartbootje, die op dat moment onder de brug doorvoer, hield even in om zijn passagiers de gelegenheid te geven om het tafereel te fotografen.

Stadhuis
De trap van het Stadhuis bleef geen moment onbezet. Soms in rijen stroomden de mensen binnen waar een minitentoonstelling was over de belegering van Breda. Dit aan de hand van kaarten, afbeeldingen en archeologische vondsten. Voor de vermoeide bezoekers was dit eveneens een mooi punt om even op een gemakkelijke stoelen uit te blazen.

Grote Kerk
In de Grote Kerk waren naast veel individuelen ook groepen die de geschiedenis van de kerk aanschouwend voorgeschoteld door de stadsgidsen van gilde; De Baronie. Klokkenluiders van de Gilde van Breda brachten onvermoeid bezoekers naar de zestig meter hogerop hangende klokken. Bij tijd en wijle lieten zij het bronzen donkere geluid van de grote Nassauklok over de stad rollen. Stadsbeiaardier Paul Maassen droeg er met zijn klokkenspel een steentje aan bij.

Voormalige bioscoop
Op de bouwplaats was het een komen en gaan van voornamelijk nieuwsgierige mensen. Velen kwamen om nog eens terug te gaan naar de tijd dat zij films kwamen kijken. Of zoals het koppel Gerard en Erika het zei: "We zijn even op de nostalgische toer geweest. In onze jeugd hebben we er samen veel films bekeken."

Waalse Kerk
De Waalse kerk en de Catharinakapel op het Begijnhof was voor menige bezoekers een must bij hun monumententoer. Wie Martin Rasenberg, beheerder van het Begijnhof trof kreeg uitgebreid en met groot enthousiasme tekst en uitleg over het ontstaan van het Begijnhof maar ook over de kloosterresten die recent aan de kant van de Waalse Kerk op het Begijnhof zijn aangetroffen. Als de Johannaklok van de Catharinakapel door het klokluidersgilde wordt geluid, weet hij uitgebreid te vertellen hoe die klok vanuit verschillende historische invalshoeken aan die naam is gekomen.

Vanaf water
Voor hen die de monumenten van buiten wilden bezichtigen, konden dat doen door mee te varen in een rondvaartbootje of op een supplank. Het weer was hen op deze dag in ieder geval goed gezind. Morgen, (zondag) is er nog een bezichtiging dag van de Bredase stadsmonumenten, daarna dan zal in ieder geval Het Kasteel voor publiek gesloten zijn.

Varend de monumenten bekijken hier langs het Kasteel.
Af en toe vonden er zwaardgevechten plaats.