Het regenboogpad in het Valkenberg.
Het regenboogpad in het Valkenberg. Foto: Henk Voermans

Wijkraad twijfelt aan fietsbeleid Valkenberg na zwaar ongeval

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Wijkraad Stadshart vraagt zich af of er niet anders omgegaan moet worden met het verkeer in het Valkenberg. De wijkraad stelt veel meldingen te hebben binnengekregen over roekeloos gedrag van fietsers, elektrische fietsen, snorfietsen, brommers, solex-rijders en zelfs motoren in het stadspark.

Dat schrijft de wijkraad in een brief aan het college. Aanleiding voor de brief is een zwaar ongeval dat volgens de wijkraad heeft plaatsgevonden in het park. "Een van de oudste bewoonsters van het Begijnhof, lopend met rollator en begeleid door een verzorgster is hier compleet van de sokken gereden door een fietser", schrijft de wijkraad. De vrouw zou nu met gebroken botten in het ziekenhuis liggen. Het zou de vraag zijn of ze ooit weer naar huis kan terugkeren.

Het door de wijkraad geconstateerde verkeersgedrag in het park staat volgens de brief in schril contrast met het doel van het park. "Het Valkenberg moet vooral een plaats zijn waar bewoners, bezoekers even tot rust kunnen komen, even verpozen, al dan niet in de zon, of een kopje koffie tot zich kunnen nemen in het Theehuis."

Bij die functie past volgens de wijkraad niet de feitelijke situatie, waarbij het park een doorgaansweg is voor fietsers en ander tweewielig verkeer vanaf de Willemstraat of andere straten naar of van de binnenstad. "Maar er is meer: meerdere malen heeft de Wijkraad aangegeven dat wij niet vertrouwen op het veiligheidsbesef van vele fietsers, zoals in de winkelstraten tijdens openingstijden en we vragen ons nu af of we geen ander standpunt ten aanzien van het park moeten gaan innemen."

De wijkraad vraag aan wethouder Greetje Bos het onderwerp hoog op de agenda te plaatsen. "Dat je een ongeluk krijgt met vreselijke gevolgen in het verkeer is tot daar aan toe, maar dat dit moet gebeuren in een 'rustig' park?"