Rajitha Kanchenapalli en Jan Hopman, van de werkgroep.
Rajitha Kanchenapalli en Jan Hopman, van de werkgroep. Foto: Henk Ketelaar

Vredesprijs klaar voor toekomst

Door: Henk Ketelaar Algemeen

BREDA - Vrede, het lijkt zo vanzelfsprekend maar is dat niet. Daarom is jaarlijks in september de Nationale Vredesweek, met als thema 'Generaties voor vrede.' Anders dan voorgaande jaren beperkt de Bredase Vredesweek zich dit jaar tot het uitreiken van de Bredase Vredesprijs en een startactiviteit in het Mondiaal Centrum.

Voorafgaande aan de Vredesweek reikt wethouder Marianne de Bie de Bredase Vredesprijs al uit op woensdag 12 september. Dit gaat voor de vijftiende keer gebeuren in de Nassauzaal van het Kasteel van Breda. De organisatie rondom deze prijs is dit jaar met nieuw elan opgepakt. Voor het eerst wordt samengewerkt met: ‘Helden van Breda’ een project van de stichting Present. Door de muzikale omlijsting op zich te nemen doet voor het eerst ook ‘De Nieuwe Veste’ mee.

Toekomstbestendig

“Deze nieuwe impulsen hebben ertoe geleid, dat wij als organiserend comité het voortbestaan van de Bredase Vredesprijs met vertrouwen tegemoet zien”, vertelt bestuurslid Willem Brandt, onder instemmend geknik van medebestuurder Eric Linssen, chef-staf van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) waaronder ook de KMA valt. Beiden zijn verguld met deze uitkomst. Dit omdat zowel zij alsook het bestuur van ‘Helden van Breda’ aandacht schenkt aan Bredanaars die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de gemeenschap of als het om de Vredesprijs gaat; voor de vrede en veiligheid op lokaal, nationaal en/of mondiaal niveau.

Vrede en veiligheid

“Vissen in dezelfde vijver heeft van beide kanten zo zijn voordelen”, geeft Willem ruiterlijk toe. Eric benadrukt dat de rol van de NLDA rondom de Vredesprijsuitreiking zich beperkt tot het verlenen van ondersteunende faciliteiten. “Wij vinden het belangrijk om sociaal en maatschappelijk in verbinding te staan met de stad. De KMA is overvol met cadetten en adelborsten en wij hebben daarom keuzes moeten maken welke stadsactiviteiten wij nog gaan faciliteren. Omdat vrede en veiligheid ook bij ons hoog in het vaandel staat, kan de Bredase Vredesprijs ook in de toekomst op ons rekenen”, laat hij alvast weten.

Mondiaal Centrum Breda (MCB)

Omdat de Stichting Vredesweek Breda geen activiteiten meer ontplooit, lijkt het erop dat naast de kerkvieringen en de Vredesprijs alleen nog maar het MCB een vredesactiviteit houdt. Komende zaterdag 15 september om 13u wordt daar de Vredesweek afgetrapt met een openingsbijeenkomst. “Die staat in het teken van: ‘Levensverhalen, van daar naar hier. Amnesty-lid Rachied Benabbou zal de bijeenkomst openen met een korte inleiding.

Inburgering

Daarna geeft Jan Hopman vijf mensen het woord: Faissal Boulakjar, gemeenteraadslid D’66, Osman Erbas, voetbaltrainer VV Bavel, George Habra uit Hongarije, Alem Kibru uit Eritrea en Hasan Munfakui uit Syrië. Zij vertellen hun levensverhaal over hun komst naar Nederland en de inburgering die zij met vallen en opstaan succesvol hebben volbracht. Syrische musici uit Breda verzorgen de muzikale omlijsting en Rajitha Kanchenapalli uit Etten-Leur zorgt met haar lachyoga voor de vrolijke noot. Iedereen is welkom, als afronding worden exotische hapjes en drankjes aangeboden.” [l]

De Vredesprijs.