Afbeelding

Ploggend langs de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie

Cultuur

BREDA - De Mars langs de Zuiderwaterlinie start 16 september en komt 20 en 21 september langs Breda. De stoet van onder andere wandelaars, carnavalsclubs en ploggers gaat de 20e van Terheijden naar Breda, de dag erna vervolgen ze hun weg naar Oosterhout.

De Zuiderwaterlinie is de langste aaneenschakeling van forten en vestingsteden die Nederland ooit heeft gekend. De linie beschermde Noord-Nederland tegen de Spanjaarden doordat grote delen van het land rondom het gebied onder water gezet konden worden. Ook Breda was destijds met de belangrijke verdedigingswerken als de Spinolaschans en de Kleine Schans bij Terheijden onderdeel van deze verdedigingslinie. Tijdens de Mars is er uitgebreid aandacht voor deze geschiedenis.

De Zuiderwaterlinie is het grootste werelderfgoed van Brabant. “Niet veel mensen kennen de Zuiderwaterlinie”, vertelt Isabelle Schol van de organisatie. “Daarom willen we het onder de aandacht brengen en laten zien wat voor mooi gebied het is, inclusief de bijbehorende geschiedenis.”

Tijdens De Mars is er ook speciale aandacht voor ‘plogging’, een combinatie van joggen en afval oprapen. Deze trend afkomstig uit Zweden is goed voor het milieu en het is ook een hele goede work-out. “We willen wel dat het gebied bekender wordt, maar we willen niet dat het een vuilnisbelt wordt”, vertelt Schol. “Dus we hopen dat veel ploggers mee gaan doen.

De Mars start 16 september op twee plekken. De Oost-West route start in Grave. De West-Oost route start in Bergen op Zoom en komt door Breda. Beide routes komen op 23 september aan in Heusden waar het slotfeest gehouden wordt. Iedereen die mee wil ploggen, of gewoon mee wil lopen, kan zich gratis aanmelden voor een of meerdere etappes. Vervoer terug naar de startlocatie wordt tevens verzorgd.