Zonnepanelen op dak van het Noorderlicht in Breda-noord.
Zonnepanelen op dak van het Noorderlicht in Breda-noord. Foto: Wijnand Nijs

GroenLinks: Zonnepanelen niet bestraffen met hogere WOZ-waarde huis

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Huiseigenaren die die moeite hebben genomen te investeren in zonnepanelen, moeten niet bestraft worden met een hogere WOZ-waarde van hun huis. Dat stelt GroenLinks Breda in vragen aan het college.

De huiseigenaren leveren door hun investering een bijdrage aan de klimaatdoelen van de stad, namelijk  in 2044 CO2 neutraal zijn. GroenLinks reageert op een rechterlijke uitspraak dat zonnepanelen onderdeel van het onroerend goed zijn en daarmee de WOZ-waarde van een woning verhogen.

Volgens vragenstellers Peter Bakker en Thom Dijkstra is het effect van deze waardestijging een rem op het nemen van initiatieven van eigenaren. “Het kan toch niet zo zijn dat je met het plaatsen van wat zonnepanelen in e´e´n klap je af te dragen inkomstenbelasting, OZB en waterschapslasten verhoogt? En dat uitstel van duurzaamheidsmaatregelen dus beloond wordt met lagere lasten?”

In onder meer Haarlemmermeer en Capelle aan den IJssel riepen raadsfracties al op de panelen bij de waardebepaling buiten schot te laten. Precies dat wil GroenLinks in Breda. Dat sluit ook aan bij het akkoord van de coalitiepartijen om te streven naar lagere lokale lasten.

GroenLinks wil onder meer weten of de uitspraak van de rechter ook in Breda een hogere waarde tot gevolg heeft en of deze voor particulieren en bedrijven hetzelfde uitpakt. Ook willen de vragenstellers weten welke vrijheid Breda heeft om bij het uitvoeren van de WOZ om te gaan met zonnepanelen.