Afbeelding
Foto: Peter Visser

Overeenkomst NAC en gemeente over verkoop stadion

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - NAC Breda krijgt tot 31 mei 2019 het exclusieve recht op de koop van het Rat Verlegh Stadion. In die periode gaat de club onderzoeken of ze de koop van het stadion voor een marktconforme prijs kan rondkrijgen. De club kan het stadion dan voor 5.5 miljoen euro kopen. 

NAC koopt niet het hele stadion. De kantoortorens horen niet bij de mogelijke koop.

De mogelijke verkoop aan NAC volgt op de mislukte verkoopprocedure die eind 2016 werd gestart. Drie partijen deden toen een bod dat toen niet in de buurt kwam van de vraagprijs. Ook NAC deed toen met een speciaal opgerichte stichting. “Maar toen hadden we relatief kort tijd om het bod voor te bereiden”, geeft algemeen directeur Justin Goetzee aan.

Inmiddels is die verkoopprocedure al weer geruime tijd afgesloten. Omdat voor de gemeente Breda het stadion geen prioriteit heeft als eigendom, stond de gemeente open voor belangstellenden. “De afgelopen maanden zijn we gesprekken met elkaar aangegaan”, geeft verantwoordelijk wethouder Paul de Beer aan.

Volgens De Beer geeft de afgesproken termijn tot 31 mei 2019 rust aan de kant van de gemeente en NAC. “Dit geeft rust bij NAC om de koop goed te onderzoeken”, aldus De Beer.

Het bedrag van 5,5 miljoen is gebaseerd op de taxatie van eind 2017. Toen zou het stadion 7,5 miljoen waard zijn. Dat er nu twee miljoen minder gevraagd wordt, heeft te maken met wat onderdeel is van de verkoop. “Toren 3, is wel van de gemeente, maar zit in eerste aanleg niet in de verkoop”, aldus De Beer. Ook acht kantoorruimtes aan de kant van P5 zijn van de gemeente en worden niet door NAC gekocht.

NAC betaalt een vergoeding voor de optie tot koop. Goetzee durft niet te zeggen hoeveel tijd er nodig is om tot daadwerkelijke koop te komen. “Voor de financiering hebben we specialisten ingeschakeld. Die kunnen dat beter beoordelen.”

NAC hoopt het de koop van het stadion de lasten aanzienlijk te kunnen verlagen. De club betaalt nu €892.000 per jaar. Mogelijk kan dat bedrag met enkele tonnen naar beneden. “Zulke kansen heb je niet vaak, dus die moet je grijpen”, stelt de directeur.