Wellicht kunnen NAC-supporters een aandeel in het stadion kopen.
Wellicht kunnen NAC-supporters een aandeel in het stadion kopen. Foto: Peter Visser

Goetzee over koop stadion: ‘Crowdfunding een van de opties’

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - NAC gaat de komende maanden onderzoeken hoe de koop van het stadion het best gefinancierd kan worden. “Crowdfunding is zeker een optie die we gaan bekijken”, bevestigt algemeen directeur Justin Goetzee van NAC.

NAC kan de voor de club belangrijkste delen van het stadion kopen voor 5,5 miljoen euro kopen en heeft tot eind mei 2019 de tijd om de exclusieve koopoptie te lichten. Die 5,5 miljoen kan komen van investeerders of andere financiers, maar dus wellicht ook van het hondstrouwe NAC-publiek. Goetzee: “Ik ben sceptisch over crowdfunding, maar gaan we het zeker onderzoeken. De vraag is wel hoeveel haal je op en welke energie kost het om die crowdfunding te realiseren.”

De club richtte tijdens de voorgaande procedure een stichting op die eigenaar zou worden van het stadion. Het ligt voor de hand dat die nog steeds bestaande stichting de koper gaat worden en dan het stadion aan de club verhuurd, geeft Goetzee aan.

Nieuw stadion
De algemeen directeur stelde enkele maanden geleden ook na te denken over een nieuw stadion. “Dat staat los van dit dossier”, vertelt hij. “2034 lijkt ver weg, maar je ziet aan de Kuip hoe lang dit soort trajecten duren.” In 2034 loopt de afgesproken huurtermijn met de gemeente af. Die termijn komt dan uiteraard te vervallen.

De behoefte aan een nieuw stadion zit hem in de commerciële mogelijkheden en de ruimte. Het stadion is de laatste twee jaar steevast uitverkocht of bijna uitverkocht. De koop van het Rat Verlegh Stadion is komt voort uit financiële ambitie. “Hiermee kunnen we onze kosten drukken.”