Fietsers in park Valkenberg.
Fietsers in park Valkenberg. (Foto: Guido van der Kroef/iizzoo)

‘Paden in het Valkenberg zijn allemaal fietspaden’

BREDA - De paden in het Valkenberg zijn allemaal fietspaden. Dat geeft het college aan in antwoord op vragen die wijkraad Stadshart stelde na een ernstig ongeval tussen een bewoonster van het Begijnhof en een fietser.


De wijkraad vroeg zich in de brief aan het college af of het park nog wel op deze manier gebruikt moet worden door fietsers en andere tweewielers. Het college noemt elk ongeluk er één te veel. “Binnen onze mogelijkheden nemen wij onze verantwoordelijkheid om dit te voorkomen. Wij hopen dat de bewoonster van het Begijnhof snel herstelt van haar verwondingen.”

Reactie gemeente
Bij de gemeente zijn dit soort ernstige ongevallen in het park niet bekend, blijkt uit een reactie van de gemeente. Burgemeester en wethouders wijzen er dus op dat alle paden in het park fietspaden zijn. “Dat betekent dat je er mag lopen en fietsen, en dat ook snorfietsers (tot een maximum van 25km/u) van de paden gebruik mogen maken. Bij de toegangspoorten van het park staan de blauwe fietspadborden om dat aan te geven.”

Openbaar toegankelijk
De bestuurders wijzen erop dat in een openbaar toegankelijk park mensen rekening met elkaar moeten houden. “Het Valkenberg is juist zo aantrekkelijk voor iedereen omdat het een gevoel van vrijheid en gezelligheid geeft. Daar hoort ook bij dat gebruikers elkaar de ruimte geven”, aldus het college.

Voor fietsers en voetgangers is het park de kortste en mooiste verbinding tussen binnenstad en het station. “Maar ook voor een wandeling of een picknick of als rustpuntje wordt het park veel en graag gebruikt. Als we al deze mogelijkheden in stand willen houden, en dat willen we, dan moeten gebruikers hier hun gedrag op aanpassen.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief