Logo bredavandaag.nl
Foto: Dierenbescherming

Honderden knaagdieren en vogels in erbarmelijke omstandigheden bij Bredase fokker

BREDA - De dierenbescherming heeft woensdagavond honderd knaagdieren en vogeltjes in een erbarmelijke toestand aangetroffen in een woning. Volgens de Dierenbescherming zou dit bij een fokker in een gemeente in West-Brabant zijn. De Dierenbescherming wil echter uit privacy-overwegingen niet zeggen waar de dieren zich bevonden. Meerdere bronnen, waaronder oud-klant Carlo, bevestigen echter dat het om een fokker of handelaar in Breda gaat.


Een straatgenoot bevestigt dat er woensdagavond rond 20.00 uur een 'inval' plaatsvond bij de woning van de eigenaar die schuin tegenover zijn huis woont. "Wij wisten inderdaad dat de man handelde in dieren. Ik kan me voorstellen dat er tijdens die hitte deze zomer een enorme stank hing. De buren hebben daar ongetwijfeld last van gehad." Volgens de man zijn de dieren woensdagavond via de achterdeur weggebracht. Ook zag hij meerdere malen een dierenambulance voorbijrijden. Een Bredase knaagdierenfokster weet, na het nieuws te hebben vernomen, ook vrijwel zeker dat het om dezelfde man gaat. "Het is een pure geldkwestie. De ratten worden voor twee euro doorverkocht", meldt ze. "Naar de leefomstandigheden wordt niet omgekeken." 

Proces-verbaal
Volgens de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) zou de fokker vogels, eekhoorns, degoes en gerbils in ernstig vervuilde hokken hebben opgesloten. Het zou de dieren ontbreken aan goede voeding en voldoende ventilatie. Inspecteurs hebben de dieren bevrijd en weggebracht naar speciale opvangadressen. Voor sommige dieren was het volgens de LID te laat. Er is een proces-verbaal opgemaakt tegen de man. 

Bekende
Buiten het feit dat de 46-jarige eigenaar een bekende is voor de LID, heeft Bredanaar Carlo ook ervaring met de man. "Ruim twee jaar geleden kocht ik een paar ratten bij deze fokker via Marktplaats. De dieren bleken na een tijd ongeneeslijk ziek te zijn, mogelijk door de wijze waarop ze groot gebracht waren." Toen hij de videobeelden zag in een artikel in de Telegraaf wist hij het zeker: "Ik herkende de hokken en de deur van het schuurtje. Toen ik er was om mijn ratjes te kopen, vertelde de eigenaar dat er ook eekhoorns gefokt werden om vervolgens te worden doorverkocht aan dierenspeciaalzaken in de regio."

Geen flauw benul
Maar als de hokken toen al zo vervuild waren, waarom kocht Carlol de dieren überhaupt? "Ik dacht er verder niet bij na en dacht dat dit de 'normale gang van zaken was'. Ratten worden wel vaker massaal gefokt om bijvoorbeeld als voer voor reptielen te worden verkocht, dacht ik." Dat het zo massaal gebeurde viel hem wel op. "Ratten werden verkocht in een soort Tupperware bak waarin wel vijftig stuks rondkropen." Hij kocht later twee nieuwe ratjes bij een officiële speciaalzaak. "En toen werd het me pas duidelijk wat de normale stand van zaken is omtrent het fokken en verkopen van knaagdieren. Ik wilde  er toen al iets mee doen, maar dat is er nooit van gekomen eigenlijk."

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief