Logo bredavandaag.nl
Koning Willem-Alexander opent het nieuwe Gerechtsgebouw, vrijdag 14 september 2018.
Koning Willem-Alexander opent het nieuwe Gerechtsgebouw, vrijdag 14 september 2018. (Foto: Wijnand Nijs)
fotoalbum

Koning opent gerechtsgebouw in Breda

BREDA - Deze vrijdag heeft de koning het gerechtsgebouw in Breda geopend. Lees hier in dit liveblog gebeurtenissen rondom zijn bezoek. 


Tekst ververst automatisch

UPDATE 16:38 - De koning komt, vergezeld met Rüpp, Van de Donk en Depla naar buiten en zwaait naar het publiek. Enkele minuten later is hij vertrokken, maar niet nadat een van zijn adjudanten een cadeau van een toeschouwster heeft ontvangen. Het blijkt om een boek te gaan dat de familie van steun moet zijn bij het verlies van de zus van Maxima.
 

UPDATE 16:31 - “Leve de koning”, klinkt het uit het publiek. Het wachten is op de koning tot hij klaar is met de rondleiding en de gesprekken. Volgens de planning zou hij nu naar buiten moeten komen. 

UPDATE 16:14 - Bij het hek staan een paar belangstellenden te wachten. “Is Maxima er ook?”, vraagt een van de jonge vrouwen. “Is ie knap?” De Koning voert buiten het gezichtsveld van de media gesprekken met medewerkers. 

UPDATE 16:05 - De leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Breda zijn gekleed in de officiële kleding van de rechtbank. De zitting is voorbij, de rondleiding is begonnen. 
 

UPDATE 15:29 - Het gezelschap is naar zittingszaal 1.1 gegaan. Tweede klas-leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Breda spelen een zitting na. De zitting gaat over een jongen die ervan verdacht wordt spullen van een klasgenoot te hebben gestolen en xtc-pillen te hebben gedeald. 

De koning krijgt daarna een kleine rondleiding door het 66 meter hoge gebouw, waar rechtbank, openbaar ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming gehuisvest zijn. Hij zal te horen krijgen dat de verschillende gebruikers niet bij elkaar op de afdeling kunnen komen, vanwege de andere rol die zij hebben in de rechtszaal.
 

UPDATE 15:25 - Het kostte wat moeite om het doel eraf te halen, maar na een paar flinke rukken aan het blauwe doek, was het eraf. Het beeld van Vrouwe Justitia is onthuld en daarmee is het gerechtsgebouw geopend.
 

UPDATE 15:06 - Koning Willem Alexander is binnen. Hij is welkom geheten.  

UPDATE 14.59 - De koning is gearriveerd! 

UPDATE 14:53 - Kamerheer Paul Rüpp, Commissaris voor de Koning Wim van de Donk en burgemeester Paul Depla staan buiten. Het wachten is op de koning. 
 

UPDATE 14:42 - Personeel van de rechtbank staat inmiddels buiten om de koning te verwelkomen. 

UPDATE 14:29 - Aan de voet van de trap in de ontvangsthal is het officiële programma over jeugdzorg en jeugdrecht begonnen met een aantal sprekers. In de zaal onder meer vertegenwoordigers van provincie en gemeente. Zo ook de Bredase wethouder Marianne de Bie.

UPDATE 14:15 uur - De pers heeft zich verzameld voor het beeld van Vrouwe Justitia dat straks door de koning wordt onthuld. De architect van het beeld zit in de zaal. 

UPDATE 14:00 uur - Er staan al veel nieuwsgierige mensen bij het gerechtsgebouw te wachten op de koning. Verschillende vertegenwoordigers van de 'bewoners' en gebruikers van het gerechtsgebouw voeren op dit moment een panelgesprek. Volgens de planning arriveert de koning om drie uur. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief