Afbeelding

Hoe informeer je je, als je geen robot bent?

Door: Wijnand Nijs Column

BREDA - De wereld draait door. Zo is BredaPhoto al bijna twee weken onderweg en heeft #ikbengeenrobot de tweede redactievergadering achter de rug. Na laaggeletterdheid is het thema buurtjournalistiek.

Daarom eerst maar een oproep van teamlid Aram. Ik plaats hem voor het gemak maar even helemaal:

Wie voegt mij toe aan de buurtapp?

Aram Voermans: “Ik ben nieuwsgierig naar hoe informatie zich verspreidt door een buurt. Vroeger ging dat van mond tot mond, nu gaat het (ook) digitaal. Ik zoek daarom mensen die me willen toevoegen aan de buurtapp, straatapp of mantelzorgapp, om samen een groepsportret te maken."

Arams groepsportretten worden gearchiveerd door Stadsarchief Breda en zijn onderdeel van #Ikbengeenrobot, een samenwerking tussen BredaPhoto, BredaVandaag, Zorg Voor Elkaar Breda, en de Academie voor Beeldvorming. Meer weten? Bezoek de redactieruimte op BredaPhoto in Breda Botanique (gratis toegankelijk!) of bel Aram op 0614575730. Nog beter: voeg hem direct toe aan je appgroep!

Aram is op zoek naar nieuwe netwerken. Zijn dat de nieuwsbronnen voor de buurt? Of is dat toch de bakker of slager op de hoek, voor zover die er nog is, of de buurtsupermarkt? Wisselen mensen online of gewoon in het echt leven informatie uit? Welke informatie? Hoe weet je wat betrouwbaar is? Welke regels gelden er in een appgroep? Gelden er regels?

Buurtjournalistiek is een ruim thema. Het begint al bij de vraag wat journalistiek is. Is sinds de intrede van social media als Twitter en Facebook, maar ook Snapchat en Instagram, niet iedereen journalist? Stadgenoot Henk Voermans die al wandelend het Breda van nu in beeld brengt, elke dag weer, door foto’s in Facebookgroepen te plaatsen. Joep Peeters die in zijn nieuwsbrief De Wereld (lees Breda) volgens Joep onder zijn ontvangers verspreidt.  

Is dat journalistiek? En waarom wel of niet? Welk nieuws vertrouw je? En waarom? Is er dan verschil tussen buurtjournalistiek en andere journalistiek? Welke waarde hecht je aan nieuwsmedia, aan lokale nieuwsmedia? Veel vragen, waarschijnlijk ook veel antwoorden.

Ik ben benieuwd naar die antwoorden. Voeg daarom ook vooral Aram toe aan Bredase WhatsApp-groepjes en laat mij weten hoe jij tegen buurtjournalistiek en het belang van journalistiek aankijkt. Dan kom ik daar volgende week zeker op terug in mijn derde blog als onderdeel van #ikbengeenrobot.