Afbeelding
Foto: Eus Roovers

Eus Roovers exposeert met 'kinderwerk': 'En dat is het ook gewoon'

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - Tekeningen waarbij je jezelf voor je kop slaat en denkt: ‘Tja, daar had ik ook op kunnen komen’. Maar probeer het maar eens. Het werk van de, naar eigen zeggen niet zo beroemde kunstenaar Eus Roovers uit Oosterhout, is vanaf komende zondag te zien in Café De Bommel. ‘Zonde van de lijst’ is zijn tweede expositie.

Wel even uitkijken dat hij zijn persoonlijke slogan later niet moet aanpassen naar ‘beroemde kunstenaar tegen wil en dank’, maar dat neemt hij dan voor lief. “Mijn werk is echt niet bedoeld om pretentieus te zijn, integendeel. Het is humor die soms de gevestigde kunstwereld op de hak neemt.” En dat maakt het toch wel tegenstrijdig, want Roovers wil graag bij ‘het kunstwereldje’ horen. Maar de kunst van zijn werk is vooral om het zo ‘normaal mogelijk’ te houden, aldus de gevatte kunstenaar. “Het is een haat-liefdeverhouding.”

Serieuze grap
Het tekenen begon ooit als een serieuze grap. Roovers, die ook kinderboeken schrijft, kon niet al zijn creativiteit kwijt in het schrijverschap. “Toen ben ik gaan tekenen. Gewoon in het wilde weg. Ik kan helemaal niet goed tekenen en dat wil ik ook vooral uitstralen.” Samen met een lijsterij exposeert hij zijn werk in de duurste lijsten en op de beste kwaliteit papier. “Juist om het nog meer tegenstrijdig te maken. Dat ik niet kan tekenen is en moet mijn handelsmerk blijven.” Inspiratie haalt hij uit de meest basale en eenvoudige teksten, filmpjes of uitspraken die hij opvangt in het dagelijks leven. "Die tekening van de helikopter is een goed voorbeeld. Mensen maken zich druk over het feit dat ik misschien wel helikopter met een 'C' schreef en dit later uitgewist heb." Het is dan volgens hem mooi dat er op die manier over de tekeningetjes gediscussieerd wordt. 


Expositie
Toen de eigenaar van De Bommel ooit tegen Roovers zei dat er een stijgende lijn in zijn werk zat, wilde de kunstenaar daar niets van weten. “Dat was nu eigenlijk net niet mijn bedoeling.” Ook zogenoemde kunstkenners die vinden dat zijn werk ‘wel door een kind getekend kan zijn’, kunnen hem naar eigen zeggen geen groter compliment geven. Roovers vindt het geinig om de ‘zogenoemde kenner’ te slim af te zijn. “Mensen die hoog van de toren blazen over mijn werk, tja. Naar mijn idee willen mensen nu eenmaal graag een beetje voor de gek gehouden worden.” 

Succes
En dat succes dan? “Nou, ik heb op dit moment 24 tekeningen verkocht. Gemiddeld voor zo’n 150 euro per stuk. Mijn lijstenmaker zegt zelfs dat ik te goedkoop ben.” Misschien toch meer voor zijn werk vragen? “Het zou fijn zijn als ik van mijn werk deels kan rondkomen natuurlijk en dat is zeker een mogelijkheid.”

Geen verdere uitleg
Kernwaarde blijft wel dat het werk niet uitgelegd hoeft te worden. "In één opslag moet je het geintje kunnen zien. En begrijpen." Kan hij geen tipje van de sluier geven hoe hij te werk gaat? Vooruit, vertelt Roovers, ééntje dan: "Recentelijk maakte ik een tekening over 'Skip ad'. Toen ik een YouTube-filmpje zag, kreeg ik die melding of ik een advertentie wilde overslaan. Opeens bedacht ik me: 'Wat nu als je Ad heet? Dan zie je dat dus iedere keer voorbijkomen...'"  Tot zover de uitleg. Het werk van Roovers is nog tot oktober te bezichtigen.

Afbeelding
Afbeelding