Joris staat op een stoel zodat moeder Anita hem goed kan filmen met het Monument op de achtergrond.
Joris staat op een stoel zodat moeder Anita hem goed kan filmen met het Monument op de achtergrond. Foto: Ankie Nederlof

Twaalfjarige Youtuber Joris brengt geschiedenis Breda in beeld

Cultuur

BREDA - Elke minuut komt er vierhonderd uur aan video bij op YouTube. Ook verschillende Bredanaars gebruiken het platform voor muziek, lollige maar ook informatieve filmpjes. Zoals de 12-jarige Joris uit Breda. Samen met zijn moeder maakt hij video's over de geschiedenis van Breda, die op hun YouTube-kanaal Breda Toen te zien zijn. Moeder en zoon maken het uit liefhebberij voor de stad.

Deze woensdag is het monument van de Tweede Wereldoorlog op de Grote Markt aan de beurt. Samen zetten Joris en zijn moeder het statief met de camera neer. Het is een beetje improviseren, want de marktkramen staan pal voor het monument. Uiteindelijk pakt Joris een stoel van een terras en gaat erop staan. Zo is hij goed in beeld is met het monument op de achtergrond. “Welkom bij Breda Toen, een serie om alles te zien en te weten over de geschiedenis van Breda”, begint hij de opname geroutineerd. 

Kort
Zo beginnen alle filmpjes. Daarna filmt moeder Anita een paar shots van Joris die langs het monument loopt. Anita monteert er thuis de geschiedenis in de vorm van ondertiteling onder. De filmpjes duren gemiddeld anderhalve minuut. "We houden de filmpjes expres kort, anders kijkt niemand ze af", vertelt Joris. Op het kanaal zijn al filmpjes te zien over de geschiedenis van het Kasteel Breda en het Begijnhof. Ook is er een filmpje van een 'meet en greet' met de beiaardier van de Grote Kerk.  

Gat in de markt
“Je moet YouTube filmpjes maken over een relatief onbekend onderwerp”, weet Joris. “Op mijn eigen kanaal ‘jo jo mensen’ had ik zo’n filmpje. Dus iedereen die op dat onderwerp zoekt, ziet mijn filmpje. Binnen een week had ik 100 views”, vertelt hij trots. “Filmpjes over de Bredase geschiedenis zijn er wel, maar heel weinig. Dus dat is wel een gat in de markt.”

Informatie
Joris en zijn moeder houden allebei van geschiedenis. Anita heeft zelf een cursus over de geschiedenis van Breda gevolgd. “Van die cursus weet ik veel. En als we iets niet weten, zoeken we het op internet op, daar is genoeg te vinden”, vertelt ze. Dat Joris ook veel weet van de geschiedenis blijkt meteen, hij somt meteen onderwerpen op: “Winkelcentrum de Barones, er is een monument van Prins Carnaval, over de Grote Kerk kunnen we nog genoeg filmen. En over NAC natuurlijk.”

Plezier
Of ze zich buurtjournalisten kunnen noemen, weten ze niet. “We houden van de geschiedenis van onze stad en willen er graag over vertellen en laten zien via filmpjes” zegt Anita. “We hebben geen vaste dag dat we een filmpje plaatsen, zoals andere grote kanalen wel hebben”, vertelt Joris. “Als we groter worden, moeten we dat misschien wel doen.” Joris hoopt dat de filmpjes veel views krijgen en dat hij straks een beroemde Youtuber wordt. “Maar het belangrijkste blijft toch het plezier”, vult Anita aan. “Zolang we het nog leuk vinden, blijven we dit doen.”

Dit verhaal is onderdeel van het project #ikbengeenrobot dat tijdens BredaPhoto plaatsvindt.