Reigerstraat
Reigerstraat Foto: Luuk Koenen/SQ Vision

Stappen in Breda zonder politie, maar mét gastheren

Door: Mura Kuijpers Algemeen

BREDA - Gastheren- en vrouwen moeten er de komende weken voor zorgen dat de sfeer en veiligheid in het centrum van Breda tijdens het uitgaan bewaakt blijft. Het betreft een pilot waarin samengewerkt wordt door de gemeente Breda, politie, horecaondernemer Patrick Schrik, KHN Breda en Sfeerbeheer Groep.

“Als je er bij bent voordat iets uit de hand loopt hoef je ook veel minder te doen”, zegt Schrik. Schrik heeft zelf drie zaken in de Visserstraat, waaronder Miller Time. “De politie is er dan als back-up. Ik hoop dat we op die manier een beetje de veiligheid terug kunnen krijgen. Ik vind het zelf nogal zonde dat als je al veertien jaar bezig bent, dat je straat dan achteruit gaat.”

Incidenten

Het is Schrik opgevallen dat er de afgelopen twee maanden meer incidenten te benoemen zijn dan eerder dit jaar, maar de politie is volgens hem steeds minder aanwezig. “Het is belangrijk om een betere sfeer te kunnen creëren en de veiligheid te beheren. Er is altijd een goede band geweest met de politie, maar ze moeten nu vaak bij meldingen nog van buiten de binnenstad komen.”

Het aantal gemelde incidenten is volgens de gemeente het afgelopen jaar juist gedaald. Daarom ‘willen de betrokken partijen bekijken of er flexibeler met de inzet van portiers kan worden omgegaan’.

Bevoegdheden gastheren

De politie gaat met de komst van de gastheren dus meer op de achtergrond te werken. Maar dat betekent niet dat de gastheren dezelfde bevoegdheden krijgen als agenten. “Twee duo’s van Sfeerbeheer, deels met een portier achtergrond, gaan op uitgaansavonden bezoekers aanspreken en waar nodig informeren. Ze vormen extra ogen en oren van de stad en zorgen voor verbindingen tussen ondernemers, portiers, politie en gemeente”, aldus de gemeente.

Maar wat kunnen de gastheren dan doen in geval van agressie? “Gastheren herkennen situaties die mogelijk kunnen escaleren. Het is de bedoeling dat ze personen of groepen met dit potentiële gedrag al gesproken hebben voordat dit gedrag zich voordoet. Mocht het toch zover komen dan hebben ze op tijd cameratoezicht en politie geïnformeerd.”

Gastheren in Amsterdam

Een vergelijkbaar initiatief vindt plaats met hosts op het Rembrandtplein in Amsterdam, aldus de gemeente. “De geluiden die we horen over vergelijkbare initiatieven in andere steden zijn overwegend positief. Het gaat in Amsterdam echter om een geheel andere schaal. Daar zijn namelijk tientallen gastheren en -vrouwen actief. Breda kent – als een van de weinige steden - de nachtontheffing die ondernemers met een nachtzaak onder andere verplicht portiers in te zetten. Een andere situatie dus waarbij we met maatwerk op hebben ingespeeld voor deze pilot.”

Flexibele portiers

Schrik heeft er vertrouwen in. “Ik denk dat het wel een goede try out is. Ik vraag me alleen af of je wel in vier weken kunt zien wat het resultaat is.” Mocht de pilot nu echt een succes zijn, dan kan het zo zijn dat er opnieuw naar de beleidsregels voor de horeca wordt gekeken, laat de gemeente weten. “Bijvoorbeeld dat opnieuw gekeken kan worden naar de verplichte aanwezigheid van portiers.” Café Miller Time experimenteert tijdens de pilot met de flexibele inzet van portiers.

Op de zaterdagavonden- en nachten tussen 22 september en 13 oktober worden de gastheren ingezet in de Visserstraat, Potkansteeg, Haven tot en met de Hoge Brug. Daarna wordt pilot geëvalueerd.