Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Archief

VVD wil aanstelling regisseur bij woonoverlast

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - VVD Breda komt met een voorstel om, naar aanleiding van de wet ‘Aanpak woonoverlast’ (APV), een regisseur aan te stellen die bemiddeld tussen partijen die kampen met woonoverlast. De partij vraagt burgemeester en wethouders wat zij van dit plan vinden. 

Eerder, in maart dit jaar, ging de gemeenteraad akkoord met de wet. Met de wet kan de burgemeester vergaande gedragsaanwijzingen doorvoeren. Er moet dan al veel aan voorafgegaan zijn. Volgens raadslid Rick Zagers is de wet een vergaande en allerlaatste maatregel die hij en de VVD liever niet toegepast zien worden. “Beter is het om problemen bij woonoverlast al eerder op te speuren en mogelijk aan te pakken. Dat kan gedaan worden door een regisseur of coördinator die namens de gemeente bemiddeld tussen de partijen.” Nu wordt er bij een conflict al snel naar de politie of gemeente gestapt, zonder dat die veel van de achtergrond afweten, aldus Zagers. “Een regisseur die betrokken is en integraal meer kennis heeft van de wijk of probleemsituatie is dan een betere oplossing.”

Overlast
Volgens de VVD is overlast herkenbaar in verschillende vormen: Een hond die dag en nacht blaft, buren die laat in de nacht luidruchtige gasten over de vloer hebben of ernstige vervuiling in en rondom de woning, zomaar wat vormen die Zagers opsomt. “Met de aanstelling van een regisseur, dat kan iemand binnen de gemeente zijn, kun je overlast al bij de bron en efficiënter aanpakken en herkennen.”