Afbeelding
Foto: Ankie Nederlof

Zoektocht naar vrijwilligers met speeddates op vrijwilligersmarkt

Algemeen

BREDA - Vrijwilligers zijn hard nodig bij diverse Bredase organisaties. Daarom heeft MOOIWERK, onderdeel van Breda Actief, deze dinsdag de vrijwilligersmarkt georganiseerd in het Chassé Theater om de vrijwilligers en de organisaties samen te brengen.

"Hier op de markt staan alleen al negentig organisaties", zegt Stella Boumans van MOOIWERK. "Dat geeft wel aan dat vrijwilligers hard nodig zijn in Breda." Boumans vertelt dat er wel een verandering is bij de vrijwilligers. "De vrijwilliger van nu blijft niet meer jarenlang bij één organisatie, maar wil na twee jaar wel weer wat anders." Daarom wordt er na afloop van de markt een seminar gehouden voor de organisaties over de vrijwilligers van nu.

De bezoekers kunnen langs de organisaties in de verschillende categorieën lopen om een praatje aan te knopen met een organisatie van hun voorkeur. Maar ze kunnen ook speeddaten met organisaties waar ze niet zo snel voor zouden kiezen.  "Misschien heeft een sportclub wel een nieuwe website nodig", vertelt Boumans. "De speeddates kunnen voor verrassingen zorgen."

Daniëlle Frijters van merkt ook bij haar ijsclub dat vrijwilligers hard nodig zijn. "De mensen die de handen uit de mouwen steken op het ijs hebben we genoeg. Alleen de mensen aan de vergadertafel missen we", vertelt Frijters. Ze zoekt mensen voor het bestuur van de ijsclub Ballangrud. "Mensen hebben het gewoon hartstikke druk", vult Patrick Siliacus aan. "Om naast het sporten ook iets te doen, is gewoon te veel", denkt hij over het tekort van vrijwilligers.

Ook Suzanne van den Essen van de Taalexpres staat op de markt. Zij staat er vooral om de druk van de huidige vrijwilligers weg te nemen. Om te voorkomen dat ze in de toekomst een tekort krijgen. "Nu hebben we per gezin één vrijwilliger, dat willen we graag zo houden", vertelt ze. "Bovendien zijn vrijwilligers altijd welkom natuurlijk."