Afbeelding
Foto Hinke Rutten

In 2019 500 mensen uit de bijstand in Breda

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Breda zoekt aansluiting met sectoren waar schaarste aan personeel is om op die manier in 2019 500 mensen uit de bijstand te krijgen. Het gaat om horeca, transport, zorg en logistiek, geeft wethouder Boaz Adank (VVD) aan.

Breda maakt daarvoor extra werk door via de accountmanagers van de gemeente werkgevers aan bijstandsgerechtigden te koppelen. Zo is er onder meer een gesprek met Lidl, dat in Breda een distributiecentrum gaat vestigen. Breda heeft op dit moment zo'n 5000 bijstandsgerechtigden.

In veel gevallen gaat het om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We investeren daarom in taal, in de begeleiding van jongeren zonder startkwalificaties”, geeft wethouder Miriam Haagh aan.

“Het gaat om maatwerk”, vult verantwoordelijk wethouder Boaz Adank aan. “We spreken iedereen met een uitkering aan. De een heeft moeite met motivatie, de ander mist opleiding, de derde heeft sollicitatietraining nodig.”

Voor de mensen met een bijstandsuitkering is de stap naar werk vaak groot, ook omdat dan toeslagen vervallen. “We kijken daarom naar de armoedeval, want je moet er natuurlijk wel op vooruit gaan als je gaat werken”, aldus Adank. “Het moet niet complexer worden met toeslagen. Daar zit de angst bij mensen, vooral als het gaat om tijdelijk werk.”

Het streven van een uitstroom uit de bijstand is niet nieuw. Waarom lukt het nu wel? “De vlakken waarom het in het verleden niet lukte hebben we aangepakt”, stelt Adank. Haagh vult aan: “We trekken hierbij ook nadrukkelijk op samen met het bedrijfsleven.”