Afbeelding
Foto: Wijnand Nijs

Miljoenen voor ondergronds brengen hoogspanning Haagse Beemden

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Breda heeft voor de periode 2019-2022 3,25 miljoen gereserveerd voor het ondergronds brengen van bovengrondse hoogspanningsleidingen. Het gaat om de leidingen die nu de Haagse Beemden en Wisselaar doorkruisen. 

Deze investering is mogelijk omdat Park Seelig Zuid en in mindere mate Achter de Lange Stallen deels doorgeschoven wordt naar een volgende coalitieperiode. Het park Seelig Zuid wordt vertraagd omdat defensie deze zomer heeft aangegeven het terrein nog langer nodig te hebben.

Zodra de begroting voor 2019 is aangenomen geeft Breda de opdracht tot het maken van een detailontwerp voor de verkabeling. De verwachting is dat dat ontwerp medio 2019 gereed is. Over het verloop van het proces en de stappen die worden genomen, gaat de gemeente eind van dit jaar met de betreffende wijken in gesprek. “Ik ga met Tennet afspraken maken zodat we nog deze bestuursperiode ook daadwerkelijk starten”, stelt wethouder Paul de Beer.

Maximaal 3,25 miljoen

Breda betaalt vanwege de pilotstatus van het project maximaal 3,25 miljoen mee. De investering voor Tennet is naar verwachting 20 tot 25 miljoen. Daarnaast is de regio West-Brabant bezig om de provincie een aanbod te doen om het 380kv-tracé net als dit 150kv-tracé ook voor provinciale doelen in te zetten. “Denk daarbij aan een ecologische verbindingszone of aan zonnepanelen”, legt De Beer uit. Mogelijk kan de investering voor Breda daardoor nog voordeliger uitvallen.


380 kV Borssele-Tilburg

Het ondergronds brengen - verkabeling in bestuurs termen - van de 150 kV-leidingen maakt deel uit van het onderzoek van het Rijk naar het uitbreiden van het netwerk van hoogspanningsverbindingen in Zuidwest-Nederland. Vanwege deze nieuwe 380 kV-verbinding van Borssele naar Tilburg blijft een 150 kV-verbinding noodzakelijk voor stroomvoorziening in Breda en Etten-Leur. Omdat deze verbinding noodzakelijk blijft, heeft de gemeente Breda  de pilotstatus verkregen voor het verkabelen van deze hoogspanningsverbinding door de wijken Haagse Beemden en Wisselaar.

Sinds 2015
De aanleg van de nieuwe verbinding vanaf Borssele is al sinds 2015 onderwerp van gesprek.  De regio West-Brabant werkte samen om de beste verbinding te adviseren aan toenmalig minister Kamp van ministerie van EZ. Dit leidde medio 2017 tot een advies, dat integraal is overgenomen door de minister en op dit moment wordt uitgewerkt.