Spandoek als steunbetuiging voor Justin Goetzee, augustus 2014.
Spandoek als steunbetuiging voor Justin Goetzee, augustus 2014. Foto: Peter Visser

Crisis bij NAC compleet, aandeelhouders nu aan zet

Door: Wijnand Nijs Sport

ANALYSE - De ferme stap die de aandeelhouders van NAC hebben gezet kan niet zonder gevolgen blijven. Donderdag zegden zij het vertrouwen op in technisch directeur Hans Smulders. Algemeen directeur Justin Goetzee verklaart zich solidair en vertrekt ook.

Het besluit van de aandeelhouders zet de relatie met de Raad van Commissarissen (RvC) onder druk. Zij gaat immers over de aansturing van de club, maar zien zich nu geconfronteerd met een directieloze club na de actie van de aandeelhouders. De passage in de verklaring van NAC is veelzeggend. “Het besluit van de AvA (aandeelhoudersvergadering, red.) en de wijze waarop dit besluit tot stand is gekomen was voor Algemeen Directeur Justin Goetzee reden om gisteravond zijn vertrek aan te kondigen bij NAC.”  

RvC

Het valt niet uit te sluiten dat ook binnen de RvC mensen zich op hun positie aan het beraden zijn. Daar trad oud-speler Sepp de Roover pas deze lente toe voor de portefeuille voetbalzaken. Ulvenhouter en CEO van de Mandemakers Groep Robert Coppens werd verantwoordelijk voor strategische zaken.  

Met het ontslag van Smulders en het aangekondigde vertrek van Goetzee is het nu echt crisis. Sportief gezien was het dat al. Na het verlies van vijf van de zes wedstrijden in de competitie en een kansloze bekernederlaag in Waalwijk, lijkt NAC af te stevenen op degradatievoetbal.

Transformatie

De club moet zich opmaken voor een transformatie van het elftal in de winterstop. Dat kost geld. Zoals het ook geld kost om de contracten van Smulders en waarschijnlijk ook Goetzee af te kopen. De stap van de aandeelhouders om Smulders af te serveren maakt dat zij nu aan de beurt zijn. De boodschap van donderdag was ‘wie betaalt, bepaalt’.

Het opstappen van Goetzee kan de club niet gebruiken. NAC is net met de gemeente in gesprek over de aankoop van het stadion. Bredanaar Goetzee kent de wegen binnen de gemeente, weet wie waarvoor verantwoordelijk is en heeft het vertrouwen van de Bredase bestuurders.

Financieel stabiel
Onder Goetzee werd NAC ook een club met een financieel stabiele basis. De club maakte donderdag bekend zwarte cijfers te hebben geschreven. NAC werd in mei van dit jaar voor het eerst door de KNVB  ingedeeld in categorie 3 voor clubs met de meest gezonde financiële huishouding in het betaalde voetbal.

Goetzee blijft op zijn post tot een goede vervanger is gevonden. Dat wordt nog een hele uitdaging.