Klaas bekijkt aandachtig het werk van fotograaf Sanne.
Klaas bekijkt aandachtig het werk van fotograaf Sanne. Foto: Wijnand Nijs

#ikbengeenrobot: ‘Er zijn zoveel dingen mooi’

Door: Wijnand Nijs Column

BLOG - Tijdens BredaPhoto komt elke dinsdagochtend een heel divers groepje samen in het voormalige Breda’s Museum. Een ontwerper, documentair fotograaf, studenten journalistiek, een journalist en een filmmaker werken daar aan #ikbengeenrobot. Ze worden voorzien van input door het netwerk van Zorg voor Elkaar.

Hoe verspreidt nieuws zich? Hoe komen mensen aan hun informatie. Hoe kunnen verschillende disciplines elkaar versterken en hoe kom je tot andersoortige producties? De vragen stellen is makkelijk, de antwoorden zijn zoals zo vaak weerbarstiger.

#ikbengeenrobot is vallen en opstaan. Iedere discipline op zich maakt meters, maar de producties samen laten vallen is lastig. Aram is aan de slag met 360-graden video. Zijn film is veelbelovend. De techniek blijkt wel uitdagend. Want de camera staat in verbinding met een telefoon en die raakt van al beelden overstuur.

Fotograaf Sanne van de Elzen is inmiddels al dagen op pad met straatwerker Hans. Haar foto’s hangen aan de muur in de redactieruimte. Tijdens de vergadering toont ze haar voorwerk: tientallen printjes van reacties op een verhaal over de vrouw die ze volgt. Een vrouw die geen woning heeft. Het verhaal groeit week na week.

Om te kijken hoe belangrijk appgroepen zijn voor contacten en hoe de sociale codes werken in zo’n groep, deed Aram een week eerder een oproep om hem toe te voegen aan willekeurige appgroepjes in Breda. Het resultaat? Er wordt binnen in elk geval een groepje gesproken of hij kan worden toegevoegd.

In de beperkte tijd probeert de groep aan te haken bij verschillende thema’s. Obesitas bij jongeren. De thema’s strijden om aandacht. Het is net als met het gewone nieuws. Telkens als je denkt te kunnen werken aan een verhaal waarin je kunt duiden wat er nu echt speelt, gebeurt er wat. Soms is het ook gewoon teveel. “Er zijn zoveel dingen mooi, maar wat moet ik daarmee dan doen”, verzucht een van de deelnemers. “Ik weet het niet.”

In de tussentijd groeit de productie volgens zijn eigen wetten. Aan de muren van de redactieruimte en op de schermen daar verschijnt steeds meer. Kom maar eens kijken.