Goetzee geeft een toelichting aan B-Side Rats.
Goetzee geeft een toelichting aan B-Side Rats. Foto: Wijnand Nijs

NAC stapt af van tweekoppige directie

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - NAC stapt af van het organisatiemodel waarin een algemeen directeur en een technisch directeur naast elkaar staan. Dat zegt voorzitter van de Raad van Commissarissen Joost Gielen in een toelichting op de ontstane situatie bij NAC.

Vrijdagochtend werd bekend dat de aandeelhouders het vertrouwen in technisch directeur Hans Smulders had opgezegd en dat algemeen directeur Justin Goetzee zich solidair verklaarde. Gielen noemt de drie jaar geleden opgetuigde constructie 'een weeffout.' "We gaan op zoek naar een algemeen directeur en een technische man of vrouw die aan hem rapporteert."

'Beleid staat'
De nieuwe directie gaat verder met het uitvoeren van het staande beleid. "Dat staat. Het is jammer dat niet op het veld te zien is waar we mee bezig zijn."

Volgens Gielen lukte het technisch directeur Hans Smulders de afgelopen weken niet om de vragen van aandeelhouders op bevredigende wijze te beantwoorden. "Hans zei, heb vertrouwen."  De commissie van aandeelhouders stelde volgens Gielen vragen over het spelersbudget. "En hoe komen we deze crisis te boven?"

Irritaties
In de periode voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering van donderdagavond werd duidelijk dat er onvoldoende vertrouwen was in Smulders, geeft Gielen aan. "Wij hebben geprobeerd meer tijd te creƫren en irritaties weg te nemen. Ook om niet onder druk van emoties een beslissing te nemen."

De beslissing om Smulders te ontslaan, kwam van de aandeelhouders. "Die gaan daar over", geeft Gielen aan. Het advies van de RvC was anders. "Voel ik me gepasseerd? Ik snap hoe processen werken." Over zijn positie: "Wij leggen verantwoordelijkheid af aan de aandeelhouders. Dat gaat gebeuren. Om nu op te stappen, dat is niet in het belang van NAC."

Regeling
Als voorzitter van de RvC probeerde hij Goetzee te overtuigen te blijven. "Ik betreur ten zeerste dat dat niet gelukt is." Over een regeling met de directeur is niet besproken, dat komt nog aldus Gielen. "Dat moeten we in alle rust bespreken. Hij hoeft niet weg en hij wil nog een rol spelen."