Al bij de ingang heerste de festivalsfeer.
Al bij de ingang heerste de festivalsfeer. Foto: Henk Ketelaar

Stripfestival Breda druk bezocht; Het walhalla voor stripfanaten

Door: Henk Ketelaar Cultuur

BREDA – Dit weekend is het Chassé Theater de tempel voor stripfanaten. Het theater is helemaal omgebouwd en ingericht op de verwachte komst van de duizenden bezoekers. De stands op het voorplein waren een mooi voorproefje van alles wat erbinnen te zien en te beleven was. Door de zalen met elkaar te verbinden vormde het theater op de begane grond en tussenverdieping één grote beursvloer. Uitgevers, striptekenaars en verzamelaars te over op dit tiende Stripfestival Breda.

Even na het middaguur was de parkeergarage van het Chassé theater vol en moest er naar de parkeergarage aan de overkant worden uitgeweken. De bezoekers komen uit alle windstreken om op het festival stripboeken en aanverwante artikelen te ruilen, te kopen en/of te verkopen of om er een getekende en ondertekende tekening van zijn of haar favoriete striptekenaar te bemachtigen. Vooral dat laatste was het geval.

Het was dan ook te verwonderlijk dat het binnen een drukte van belang was. Lange rijen van wachtenden bij de striptekenaars die hun boeken signeerden en er vaak een tekening bijzette. Om alles ordelijk te laten verlopen moes bij de uitgever met meerdere striptekenaars zelfs een nummertje worden getrokken.

Bij de striptekenaar Mark Retera van de stripreeks DirkJan stond al een lange rij mensen te wachten. Stijn de Rooij (11) had de mazzel om als eerste in de rij een handtekening en een tekening van Mark Retera in zijn pas gekochte boek te scoren. Met zijn moeder was hij speciaal voor dit weekend vanuit Londen naar zijn oma in Barendrecht gegaan om hier het stripfestival te bezoeken. "Ik heb ook meegedaan aan het NK-striptekenen," vertelt Stijn blij als hij trots de gescoorde handtekening laat zien.

Het festival sluit zondag om 17 uur.

Handtekening bij striptekenaar Mark Retera scoren.
Je favoriete striptekenaar ontmoeten.
Te kust en te keur voor de liefhebbers van stripboeken.
Als je favoriete stripheld het festival bezoeken.