De Nieuwe Boschstraat
De Nieuwe Boschstraat Foto: Archief

Bredase ten einde raad: huisuitzetting dreigt

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - 34 jaar woont ze al in haar bovenhuis in de Nieuwe Boschstraat, maar na maandag staan zij en haar twee zoons onvermijdelijk op straat: Inés van Hoeven zit er doorheen.

Van Hoeven betrok de bovenwoning in de Nieuwe Boschstraat 34 jaar geleden. “Toen was het nog niet zo’n fijne buurt. Inmiddels betaal ik al netjes al die jaren mijn huur en heb ik ook geen huurachterstand.” Het probleem volgens haar: “De huurprijzen zijn in die tijd zo gestegen, dat mijn huisbaas mij eruit wil hebben. De WOZ-waarde is hier in de buurt vorig jaar met vijftig procent gestegen.” Officieel moet ze haar huis uit omdat ze teveel overlast zou geven.

Conflict
Het kwam tot een rechtszaak, maar die had volgens haar een naar einde. “Er zijn de lelijkste dingen over mij geschreven, dat ik keiharde muziek zou draaien. Nou, bij mij is alles om tien uur ‘s avonds muisstil. M’n jongens gaan gewoon naar school, ze zitten allebei op het vwo. En nog veel meer.” Het vonnis van de rechter was niet mild, Van Hoeven wordt maandag zonder pardon haar huis uit gezet. “Agenten in de rechtszaal moesten mij bewaken. Ze dachten dat ik een of andere tokkie was, dat ben ik dus echt niet.”

Ten einde raad
Ze is ten einde raad. Hoewel ze al contact zocht met de politie en politiek lijkt dat niet te werken. “De wijkagent zei: ‘waarom verhuis je niet?’ Probeer maar eens een woning met een schappelijke huurprijs in Breda te vinden. En bovendien: ik doe écht helemaal niets verkeerd.” Volgens haar is het een vervelende samenloop van omstandigheden die het besluit onomkeerbaar maken. “Mijn advocaat ging tijdens de procedure op vakantie. Dus moest een vervanger de zaak bepleiten. Dan sta je al met 1-0 achter. Daar maakte de advocaat van mijn huurbaas natuurlijk gretig gebruik van.” Van Hoeven zoekt haar oplossing in de politiek. Toch lijken haar kaarten gespeeld. Ze is er helemaal klaar mee.