Een voorbeeld van een diorama tijdens de editie van 2017
Een voorbeeld van een diorama tijdens de editie van 2017 Foto: Patrick van Boven Kaarsmaker

Veldslag met zevenduizend Playmobilpoppetjes op station Breda

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA -  Station Breda wordt van 13 tot 19 oktober weer overgenomen door enkele duizenden Playmobilpoppetjes in allerlei diorama’s uit binnen en buitenland. “Het station wordt bezet door ridders, Romeinen en piraten”, aldus organisator Patrick van Boven Kaarsmaker.

Happy Station XXL is een geheel nieuwe editie, vertelt Van Boven Kaarsmaker. “Omdat het zo goed gaat, breiden we uit. En fors. Nu worden er ruim vier leegstaande winkelpanden overgenomen door de poppetjes.” Nog altijd hoopt de organisatie dat bezoekers met een ‘Happy’-gevoel en een lach Happy Station XXL verlaten. "Positiviteit is ons doel." De komende tijd wordt er met man en macht gewerkt om alles op tijd af te krijgen. 

Internationaal
Afgelopen edities hebben geen windeieren gelegd. “Door onze contacten door heel Europa hebben we nu ook bouwers uit bijvoorbeeld België en Duitsland die meebouwen.” Kenmerkend is dat iedere bouwer zijn eigen ideeën meeneemt. “Zo gaat een team van acht Belgen een heel Middeleeuws dorp nabouwen compleet met een veldslag. Op het diorama van 15 bij 17 meter zijn straks 7000 poppetjes te zien.” Daarnaast gaat een team vrienden aan de slag met vakantiefoto’s van een tripje naar Las Vegas. “The Strip wordt helemaal nagebouwd op een oppervlakte van 22 bij 2 meter.

Vorig jaar bezochten ruim honderdduizend bezoekers de dorpen, veldslagen, Romeinse amfitheaters, dierentuinen en stadsgezichten van speelgoed.