Afbeelding
Foto: Rosa Meininger

Muurschildering over 'vergeten broer' Vincent van Gogh en Backer & Rueb

Door: Guus Arnouts Cultuur

BREDA - Blind Walls Gallery breidt uit met een muurschildering aan de Terheijdenseweg. Thema van deze schildering door Joren Joshua is de voormalige machinefabriek Backer & Rueb waar Cor van Gogh werkte, de onbekende jongere broer van Vincent. De muurschildering is bij voltooing zo'n 130 meter lang. 

Cor van Gogh kende net als broer Vincent een vrij rauw leven. Cor streed mee tijdens de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika, maar werkte ook als metaalbewerker in Engeland. Rond 1887 werkte hij in Breda. Net als Vincent maakte hij een zelf een einde aan zijn leven. Deze Bredase periode van Cor van Gogh wordt dan ook in verf vastgelegd door Joshua, mede vanwege de geschiedenis van de fabriek en het belang ervan voor de stad. 

Van Goghproject
Omdat het nogal een grote klus is, krijgt Joshua hulp van illustratoren Ilse Weisfelt, Thomas & Jurgen en Marije Maria.De muurschildering is onderdeel van het nieuwe project Van Gogh murals. Een samenwerking tussen Zuid-Lijn en Van Gogh Brabant. Breda heeft de primeur met de schildering, meer Brabantse steden waaronder Helmond, Tilburg en Den Bosch volgen in 2019.