Oktoberfest Breda 2016
Oktoberfest Breda 2016 Foto: Stadsfotograaf Breda

Oktoberfesten steeds populairder in Breda

Cultuur

BREDA - Het weer tijd voor lederhosen, biertafels, bierpullen en dirndls, oftewel: het Oktoberfest. In München is het al twee weken in volle gang en dat is zelfs in Breda te merken.

Bij de feestwinkels is het drukker dan vorig jaar volgens de eigenaren. “Er worden steeds meer oktoberfesten georganiseerd in de regio”, zegt Cees van der Horst van Feestkleding Breda. “En nog steeds gaan er veel mensen naar Duitsland voor het traditionele Oktoberfest”, zegt hij. Feestwinkel Fop-sjop zet zelfs extra personeel in vanwege de drukte.

De oktoberfesten in Breda mixen het traditionele Duitse Oktoberfest met de Brabantse feestsfeer. Bij het Oktoberfestival in Strand Binnen op 12 oktober staan biertafels, net zoals in München. “Maar halverwege de avond worden veel tafels aan de kant geschoven om te dansen”, vertelt Sipke Schrijnen van de organisatie. “Daarom hebben we er ook een festival van gemaakt, net iets anders dan het gewone Oktoberfest.”

Het Oktoberfest in het Piggenhuis op 14 oktober heeft geen biertafels, omdat het gewoonweg niet past. “We hebben wel bierpullen, braadworst en Duitse muziek”, zegt Martijn Lavrijssen van het Piggenhuis. “Het Brabantse feest gemixt met het Duitse oktoberfest dus.”

Terwijl we hier in Breda nog steeds in lederhosen en dirndls feesten, is het Oktoberfest in München eind deze week alweer voorbij.