De Lunet zoals 'ie ooit was
De Lunet zoals 'ie ooit was Foto: Archief

Gemeente: 4,4 miljoen betalen of bestemming Lunet aanpassen

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - De gemeente Breda is voor twee keuzes gesteld door de Raad van State in de zaak rondom winkelcentrum De Lunet. De gemeente moet binnen drie jaar een nieuw bestemmingsplan uitvaardigen of de gemeente moet een vergoeding van bijna 4,4 miljoen euro aan eigenaar Ten Have betalen.

Dat maakte de Raad van State woensdagochtend bekend. Daarmee lijkt een eind te zijn gekomen aan een jarenlange juridische strijd. Raad van State oordeelde dat de tegemoetkoming die Breda eerder voorstelde, zo’n vijf ton, niet afdoende was. Daarmee werd geen recht gedaan aan het effect van de gewijzigde bestemming op de waarde en verhuurbaarheid van het winkelcentrum op de hoek van de Lunetstraat en de Tramsingel.   

College
Het college gaf de afgelopen maand in de raad al uitleg over het voornemen om de Lunet weer een winkelbestemming te geven. In de raad was er scepsis over dit voornemen, die volgens de criticasters niet in lijn is met de detailhandelsnota.

Ontwikkelingen
De bestemming van De Lunet werd in het verleden gewijzigd vanwege de bouw van Stada Stores. Het was de bedoeling van ontwikkelaar Heja dat de winkels zouden verhuizen naar het nieuwe winkelcentrum bij het NAC-stadion. Heja had het voornemen om De Lunet te kopen en daar woningen te bouwen. Dat plan strandde tijdens de kredietcrisis toen Heja failliet ging.

In de periode rond de bouw van Stada Stores wijzigde Breda de bestemming van het pand. Deze beslissing werd echter nooit openbaar gepubliceerd. Voor de eigenaren reden om deze juridische procedure te starten