Foto: Archief BredaVandaag

Onrust rond zondagse bus naar Bavel; dorpsraad teleurgesteld

BREDA - Het besluit om op zondag geen bussen meer te laten rijden, valt niet goed bij een deel van de Bredase politiek. SP, VVD en Breda’97 de negatieve effecten voor Bavel aan in vragen aan het college. Ook de dorpsraad Bavel is teleurgesteld.


“Wij hadden verwacht dat er minimaal vooroverleg zou zijn geweest”, geeft dorpsraadvoorzitter Toine van Es aan. Dat overleg was er volgens hem niet. “Dat vinden we stuitend. Wellicht hadden wij alternatieven aan kunnen dragen, zoals een minder frequente lijn of de bus naar Nieuw Wolfslaar die een lus van Bavel meeneemt.”

De dorpsraad gaat de wethouder benaderen om te kijken wat nog mogelijk is. “Het is vervelend dat dit nu zo gebeurt, het besluit is al genomen.”

De SP, die donderdagavond in het vragenhalfuurtje van de raadsvergadering vragen gaat stellen, spreekt over het ‘rauwe kapitalisme en de boekhoudersmentaliteit van Arriva’, waarmee volgens de SP Bavel en Breda buitenspel gezet wordt.

Een woordvoerster van Arriva geeft aan dat er voor Bavel niet alleen nadelen zitten aan de nieuwe dienstregeling. “Zo kunnen inwoners van Bavel gebruikmaken van het stadskaartje dat per 13 oktober wordt ingevoerd.” Dat retourtje van 3 euro  is alleen in het weekend geldig op stadsbussen, die dus wel naar Bavel rijden, maar niet naar Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Voor die kernen geldt het stadskaartje dan ook niet. “De helft van de tijd kun je dat kaartje dus niet kopen, omdat de bus niet rijdt”, countert Van Es. “Ik vind dat dus niet echt een oplossing.” De bus naar Bavel gaat doordeweeks wel frequenter rijden, aldus de woordvoerster

De nieuwe dienstregeling gaan per 9 december in en wordt nog later in zijn geheel gecommuniceerd. Arriva zegt de bussen zo optimaal mogelijk in te zetten. “We hebben een vast exploitatiebudget. Dat betekent dat je goed moet kijken waar je meer gaat rijden en waar minder. Dat doen we in overleg met de provincie en de grote gemeenten.”

Voor bijvoorbeeld de gemeente Moerdijk betekent de nieuwe inzet dat er in de avonden en weekends geen grote bussen rijden, maar taxi’s die voor €3,50 van bushalte naar bushalte rijden. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief