Afbeelding
Foto: AriQon

Miljoenensubsidie voor festivalstroom uit autoaccu’s

Economie

BREDA - Je eigen elektrische auto ter beschikking stellen aan een festival, zodat het festival de stroom kan gebruiken om het bier koud te houden. Als het aan het Bredase project AirQon ligt, is dat de toekomst.

AirQon wil dieselaggregaten, die gebruikt worden op festivals of evenementen voor stroomvoorziening, vervangen door duurzame stroom van elektrische auto’s, het liefst van bezoekers. Op die manier wil het de CO2-uitstoot terugdringen. Het accusysteem stond al op diverse evenementen in Breda met kleine installaties. Op Ploegendienst konden met het systeem mobieltjes worden opgeladen en werd een wifi-netwerk voor de medewerkers van stroom voorzien. “Op het Bierfestival hebben we de koelsystemen van de bierstraat voorzien van stroom”, vertelt Stephan La Haye namens AirQon. “Daar waren ongeveer vier auto’s voor nodig.”

Superinnovatief
Tijdens de dag van de duurzaamheid, ontving het Bredase project subsidie van 80 procent van de begroting van 3,2 miljoen euro vanuit het Europese programma ‘Urban Innovative Actions (UIA)’. “Dat programma geeft uitsluitend subsidie aan superinnovatieve projecten”, stelt La Haye. “Volgens de UIA zijn wij de enige op de wereld die stroom gebruiken met behulp van auto’s van bezoekers”, vertelt hij trots.

Armbandjes
Met het geld gaat AirQon onderzoek doen en werken aan de ontwikkeling van het systeem. Op die manier moet duidelijk worden op hoe bezoekers overtuigd kunnen worden om hun auto uit te lenen én hoe het stroomverbruik van de accu geregeld kan worden: de bezoeker moet immers ook nog thuis kunnen komen. Ook ontwikkelen de gezamenlijke partijen een armbandje voor de bezoekers van de festivals die de luchtkwaliteit kan meten. “Daarmee willen we aantonen hoe schoon de lucht is zonder die vervuilende aggregaten”, zegt La Haye.

Pionieren
AirQon werkt samen met de gemeente Breda, die de subsidieaanvraag deed. Meerdere partijen hebben die aanvraag ondersteund, zoals de Bredase festivals Breda Barst en Ploegendienst. “Omdat Ploegendienst duurzaamheid als belangrijke kernwaarde heeft, zijn we door de gemeente in contact gekomen met AirQon”, vertelt Tijn Kapteijns van het festival. “Vooral het pionieren spreekt mij erg aan, daar rolt vast iets heel moois uit.”

Ook het komende festivalseizoen is AirQon veel te zien in Breda. “We starten als klein Bredaas project en gaan het lokaal testen”, zegt La Haye. “Maar ons doel is om het in drie jaar te vergroten en op te schalen naar Europa.”

Afbeelding