Vandaag en zaterdag zomerse temperaturen.
Vandaag en zaterdag zomerse temperaturen. Foto: Nico Koevoets.

Vrijdag en zaterdag zomers warm, zondag afkoelend met regen

Door: Nico Koevoets Weer

Weersverwachting voor vrijdag 12 oktober 2018

Algemene luchtdrukverdeling
Een lagedrukgebied op het oosten van de Atlantiache Oceaan pompt met een zuidelijke luchtstroming warme tot zeer warme lucht naar Nederland. Het langgerekte koufront van dit systeem ligt over de Britse eilanden en bereikt in de loop van zondag Brabant. De luchtdruk is nog immer hoog over het oosten van Europa en draagt mede bij aan de aanhoudende zuidelijke luchtstroming.

Weersverwachting voor vrijdag 12 oktober 2018
Het wordt vrijdag en zaterdag ongekend warm. Er hangen vrijdag wel veel sluierwolken boven Brabant. De zon kan er toch wel doorheen komen, zodanig dat op veel plaatsen de kaap van de zomerse 25 graden bereikt kan worden. Verder is het droog met een matige zuidenwind van gemiddeld 3 of 4 Beaufort.

Het weer voor de volgende dagen
Zaterdag wordt er nog een schepje bovenop gedaan qua temperatuur. Na een nacht met minimumtemperaturen niet lager dan 15 tot 16 graden, vloeit het kwik overdag uit naar 26 of 27 graden. Bizar warm voor de tijd van het jaar. Verder is het meestal zonnig met een matige zuidenwind van gemiddeld 3 of 4 Beaufort. Zondag komt een koufront dichterbij, de timing van de doortocht is nog wat onzeker. De ochtend kan nog zonneschijn brengen tussen de wolken door en dan warmt het nog op naar 20 tot 22 graden. In de loop van de middag en avond geraakt het geheel bewolkt met kans op regen of bun. De wind draait van zuid naar west en blijft matig. Maandag is het aanvankelijk bewolkt, in de loop van de dag komen er opklaringen met zon. Er waait een matige noordwestenwind en de temperatuur doet een stapje terug naar 18 graden hetgeen ook nog altijd boven normaal is!

Zo was het weer gisteren (donderdag 11 oktober 2018)
Maximumtemperatuur    24,5 graden
Minimumtemperatuur      11,3 graden 
Neerslag                           0,0 mm (druppels)

Weersverwachting opgesteld vrijdag 12 oktober 2018 om 11:00 uur