Afbeelding
Foto: Ankie Nederlof

Start ijstijd in zomers Breda

Algemeen


BREDA -  De zon staat dezer dagen hoog aan de hemel, maar zaterdag gaat toch echt de vernieuwde ijsbaan open. Ook al wordt het 26 graden. De kunstijsbaan Breda heeft een behoorlijke facelift gekregen.

Deze zomer is er hard gewerkt aan de nieuwe koffiecorner, de kassa, de winkel en het café. “Sinds 2001, toen de ijsbaan open ging, is er weinig veranderd”, legt locatiemanager Pim de Jager uit. “We merkten daarom dat het tijd werd om de ijsbaan aan te pakken, voordat de bezoekersaantallen zouden teruglopen. De ijsbaan is altijd succesvol geweest, dat willen we wel zo houden.”

Bij binnenkomst zie je meteen verschil. De ruimte waar eerst de kassa was, is helemaal weg. Op de oude plek van de winkel staat nu tegen het café een nieuwe koffiecorner met de kassa er aan vast. “De kassamedewerkers gaan nu ook de koffiecorner draaiende houden”, vertelt De Jager. “Daardoor is hun werk nog leuker geworden.” De winkel en de schaatsverhuur zijn nu naast elkaar. “Daar zijn de winkelmedewerkers erg blij mee, want nu hoeven ze niet meer heen en weer te lopen, maar zit alles dicht bij elkaar.”

Niet alleen naast de ijsbaan zijn er veranderingen, ook op de baan zijn er aanpassingen gekomen. Op de 400 meterbaan staat een binnenboarding. “Dat is niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor energiebesparing”, legt hij uit. “De binnenboarding zorgt ervoor dat de kou op het ijs blijft, in plaats van dat het verloren gaat. Daarmee besparen we enorm veel stroom.”

IJshockey
Ook de boarding van de 30x60 baan is vernieuwd. “De baan is nu ingericht voor de ijshockeyers”, vertelt hij. “De rand is verhoogd voor de veiligheid, en er zijn netten opgehangen zodat de puck nooit op de 400 meterbaan kan komen. Ook zijn er zijn twee spelersboxen en een juryruimte gemaakt, zodat de baan geschikt is voor ijshockeywedstrijden. Ook deze boarding isoleert veel beter, zodat er geen stroom verloren gaat.”

De gemeente Breda wil graag dat het hele sportpark energieneutraal wordt en daarom heeft de ijsbaan energiebesparende maatregelen getroffen, zoals de isolerende boarding. Op het platte dak zijn er zonnepanelen geplaatst en om het zonlicht tegen te houden zijn er netten opgehangen zodat het ijs niet meer smelt op zonnige dagen. “Die netten kun je vergelijken met de zonweringen zoals je die ook in de auto hebt”, legt hij uit.

Vrijdagmiddag is de baan eigenlijk al klaar. het ijs ligt er prima bij, stelt De Jager. “De beren van het zuiden hebben al hun rondjes gereden”, verwijst hij naar het talentenklasje van Annemarie Thomas.