Veel hulpdiensten bij de Vismarktstraat.
Veel hulpdiensten bij de Vismarktstraat. Foto: Perry Roovers / SQ Vision

22-jarige Oosterhouter opgepakt voor loslaten traangas in café Janssen

Door: Amber Kuijs Politie

BREDA - Een 22-jarige Oosterhouter is zaterdagochtend 13 oktober in zijn woning in Breda aangehouden omdat hij wordt verdacht pepperspray of een soortgelijk middel gespoten te hebben in café Janssen. Hij is opgespoord door camerabeelden uit het Bredase café. 

Rond 03.00 uur werden 24 mensen onwel in het café aan de Vismarktstraat. "Vanaf de voorkant van de kroeg zag ik ineens mensen hoesten en met pijn in de ogen naar buiten gaan. Dat ging als een olievlek door het hele café. Ik heb toen gelijk besloten Janssen te ontruimen. De lampen gingen aan en de muziek ging uit", vertelt eigenaar David Kop. "Het was wel duidelijk dat er iets was vrijgekomen, maar niet of iemand het gespoten had of dat het vrijkwam in het pand zelf. Gelukkig stond iedereen zonder paniek binnen anderhalve minuut buiten." 

De mensen die onwel werden zijn behandeld op de post van de ambulancedienst die op de Hoge Brug werd ingericht. De stappers hadden last van hun luchtwegen. Vier mensen moesten voor verder onderzoek overgebracht worden naar het ziekenhuis. "Drie personeelsleden zijn ook behandeld. De andere vier hebben opvang en hulp verleend aan de bezoekers van het café." 

De kroegeigenaar heeft diezelfde nacht nog zijn camerabeelden teruggekeken en overhandigd aan de politie. "Het was duidelijk te zien dat iemand iets spuit of op de grond liet vallen. Daardoor konden ze hem makkelijk vinden en aanhouden. Natuurlijk heb ik aangifte gedaan."

Kop zegt een diversiteit aan emoties te voelen. "Het is vreselijk en onwerkelijk. Je hoopt natuurlijk dat zoiets nooit in je kroeg gebeurt." Toch wil hij er nog een gewone zaterdagavond van maken. "We gaan eerder open zodat mensen hun persoonlijke spullen op kunnen halen. Daarnaast kunnen ze ook met ons praten en een drankje doen. Toch hoop ik dat het daarna weer een gewone zaterdagavond is en de draad opgepakt wordt." 

De horecazaak is diezelfde nacht nog helemaal geventileerd door de brandweer. De politie benadrukt dat er slagvaardig samengewerkt werd tussen hulpdiensten, medewerkers van de horeca en het uitgaanspubliek. Dat maakte dat er snel medische hulp aan de slachtoffers kon worden gegeven. De vier slachtoffers die met ambulances werden vervoerd  mochten na behandeling het ziekenhuis verlaten. 

De Oosterhouter wordt onder meer verdacht van (poging) tot zware mishandeling en het opzettelijk in de lucht brengen van een stof die gevaarlijk is voor de volksgezondheid. In het pand waar de jongen aangehouden werd zijn verdovende middelen aangetroffen. Het gaat om enkele tientallen pillen en een kleine hoeveelheid cocaïne.